Ajankohtaista

Taakkana rinnat

Nykylääketieteessä itsemääräämisoikeutta omasta kehostaan pidetään itsestään selvänä asiana – ainakin siihen asti, kun kyse on rinnoista. Jopa koko lääketieteen alalla näkee vielä tänäkin päivänä kummaksuvaa asennetta rintojen poistoja kohtaan. Miksi tähän arkiseen toimenpiteeseen suhtaudutaan vielä nykyaikanakin ymmärtämättömästi?

Hiustensiirto Suomessa vai ulkomailla?

Viime vuosina etenkin Turkki on saanut jalansijaa esteettisen kirurgian terveysturisimin kohteena halvemman hintatasonsa takia. Pohjoismaista matkataankin Turkkiin erityisesti hiustensiirtojen ja nenäleikkausten perässä. Terveysturismi ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

Hiustensiirto – mitä siitä tulee tietää ja milloin hoitoon hakeutumista harkitaan?

Iän myötä hiukset harvenevat miltei kaikilla. Tuuhdeuden harventumisen lisäksi myöshiusraja usein vetäytyy taaksepäin. Erilaisia kaljuuntumisen muotoja on useampia, joillain harventuu ensin päälaki, niin sanottu pälvi, kun taas osalla vetäytyy lahdelmat eli otsa ja ohimoiden seutu.

Olkavarsien kiristys eli brachioplastia – milloin ja miksi olkavarsia kiristetään?

Ikääntymisen, laihtumisen tai painonvaihteluiden myötä on luonnollista, että olkavarret löystyvät, venyvät ja alkavat roikkua – joskus elämänlaatua haittaavissa määrin. Roikkuvia olkavarsia voi korjata joko rasvaimulla tai leikkaamalla. Valittava toimenpide kuitenkin riippuu aina yksilöstä. 

Yläluomileikkaus, kulmakarvojen kohotus vai otsan kohotus?

Mitä eroa on yläluomileikkauksilla, kulmakarvojen kohotuksilla ja otsan kohotuksella? Entä millaisia eri vaihtoehtoja ja tekniikoita toimenpiteille on, ja milloin mitäkin vaihtoehtoa on aiheellista harkita? Tässä tekstissä tutustutaan erilaisiin korjaavan kirurgian menetelmiin yläluomien, kulmakarvojen ja otsan alueella.

Intiimikirurgia

Intiimikirurgia yleistyy koko ajan. Leikkaushoitoon hakeutumisen syynä voi olla suurentuneiden tai epäsymmetristen häpyhuulien aiheuttama epämukavuus, joka häiritsee paitsi esteettisesti, myös esimerkiksi urheilussa ja pukeutumisessa.

Sukupuolen korjaus, rintojen poisto

Rintojen poisto on yleinen leikkaus ja tavallisin aihe leikkaukseen on sukupuolen korjaus. Muita syitä ovat rintasyövän pelko, geenialtistus rintasyövälle tai peruuttamaton halu päästä rinnoistaan.

Oma korsetti kasaan!

Kun peilissä ei näy entinen napakka vatsa, vaan vatsanpeitteet ovat löystyneet esimerkiksi raskauden tai painonpudotuksen jälkeen voi asia vaivata päivittäin.

Vatsan korjaus

Toisinaan tosi voi olla tarua merkillisempää. Miltä kuulostaa selkävaivojen korjaaminen vatsa paikkaamalla? Myös raskauden jälkeinen virtsan karkailu voi korjaantua toimenpiteen jälkeen.

Esteettisen kirurgian vaikuttavuudesta

Plastiikkakirurgia ymmärretään usein jakautuneeksi kahteen ääripäähän: esteettiseen kirurgiaan ja korjaavaan eli rekonstruktiiviseen kirurgiaan.

Ihon vanheneminen

Plastiikkakirurgi Des Fernandez on omistanut elämänsä ihon vanhenemisen tutkimiseen ja hoitamiseen.

Hyvä ihonhoito auringon alla

Ihon aurinkorappeuman hoito alkaa auringon välttämisellä tai ainakin minimoimisella. Aurinkosuojilla voidaan estää ihon palamista, mutta täytyy muistaa, että vahvinkaan suoja ei estä auringon tekemiä vahinkoja iholla.

Rintojen pienennys

Parantaa elämänlaatua yhtä paljon kuin tekonivelleikkaus.

Kehon Dysmorfia

Kauan sitten toimiessani yleislääkärinä kotikaupungissani Vaasassa vastaanotolleni tuli hyvin iäkäs rouva. Hänen kasvonsa olivat runsaasti elämää ja aurinkoa nähneet.

Mitä on hyvä plastiikkakirurgia?

Vanha suomalainen sanonta: ”Priimaa pukkaa vaikka sutta yrittää” käännettynä päälaelleen: ” Sutta pukkaa vaikka priimaa yrittää” kuvaa kirurgin elämää karuimmillaan.

Hoitotakuu

Hoitotakuun mukaan tiettyyn vaivaan täytyy saada apua tietyn ajan sisällä.

Kuka tarvitsee esteettistä kirurgiaa?

Tuskin kukaan on joutunut teho-osastolle tai kuollut esteettisen kirurgian puutteeseen. Siis esteettinen kirurgia on turhaa?

Silikonit ja syöpä

Koska silikoni-implanttien ja syövän mahdollinen yhteys on ollut viime päivinä näyttävästi julkisuudessa niin ohessa päivitys aikaisempaan juttuuni.

Rinnat ja vatsa samassa leikkauksessa

Raskaus ja synnytys, rankka laihduttaminen tai painonpudotus rasittaa paitsi rintoja niin myös vatsaa.

Voittamisen anatomia

Olet oman formulasi kuski. Sinä päätät ja keho painaa menemään. Jos painaa. Ajoittain tankki on puolillaan ja takki tyhjä. Ei jaksa, ei huvita. Mitä teen?