Olkavarsien kiristys eli brachioplastia – milloin ja miksi olkavarsia kiristetään?

Ikääntymisen, laihtumisen tai painonvaihteluiden myötä on luonnollista, että olkavarret löystyvät, venyvät ja alkavat roikkua – joskus elämänlaatua haittaavissa määrin. Roikkuvia olkavarsia voi korjata joko rasvaimulla tai leikkaamalla. Valittava toimenpide kuitenkin riippuu aina yksilöstä. 

Roikkuvat olkavarret eli niin sanotut ”allit” voivat tuntua kantajastaan turhan paksuilta. Niissä voi olla liikaa rasvaa, ihoa tai molempia.  

Niin ikään myös koettu haitta voi olla esteettinen, fyysinen tai kumpaakin samaan aikaan. Esimerkiksi suuren painonpudotuksen jälkeen olkavarsien roikkuva iho ei päästäkään mahdollisesti vaivalla treenattua ulkonäköä oikeuksiinsa. Syitä hoitoon hakeutumiselle on monia. 

Kuinka roikkuvia olkavarsia voi korjata?  

Olkavarsien muotoilua voi tehdä pääasiassa kahdella tavalla: leikkaamalla tai rasvaimulla. 

Olkavarsien muotoilu rasvaimulla on hyvä vaihtoehto silloin, kun haittaavan vaikutuksen aiheuttaa olkavarsien rasvakertymä, mutta iho on silti tarpeeksi napakka, jotta se jaksaa vetäytyä rasvaimun jälkeen. Tällöin vältytään pitkiltä haavoilta, ja toimenpiteen voi tehdä paikallispuudutuksessakin.  

Merkittävästi löystynyt iho sen sijaan vaatii kirurgista poistamista, jolloin potilaan paranneltavaksi jää pitkät haavat olkavarren sisäpuolelle. Rasvaimusta poiketen olkavarsien kiristysleikkauksen toivotaan usein tapahtuvan nukutuksessa. Leikkausarvet sijoitetaan olkavarren sisäsyrjälle, jotta ne vaaletessaan olisivat mahdollisimman näkymättömät.  

Kauanko toimenpiteestä kestää toipua?  

Olipa korjaavana toimenpiteenä kumpi tahansa, on tukitekstiilin käyttö joka tapauksessa jatkohoidossa olennaista. Samoin tulee muistaa rajoittaa liiallista leikkaus- tai rasvaimukohtaa rasittavaa liikkumista. 

Olkavarsien kiristyksen jälkeen toimistotyöhön voi palata yleensä muutaman päivän päästä tukitekstiilien kanssa, kuntosalille sen sijaan vasta aikaisintaan kuukauden kuluttua. 

Toimenpiteet suunnitellaan aina yksilöllisesti yhdessä plastiikkakirurgin kanssa.   

Tervetuloa vastaanotolleni keskustelemaan lisää!

Anna Höckerstedt

Plastiikkakirurgi

Takaisin blogiin