Ihon vanheneminen

Plastiikkakirurgi Des Fernandes on omistanut elämänsä ihon vanhenemisen tutkimiseen ja hoitamiseen. Ajan kuluessa iho ohenee ja rypistyy joillakin nuorempana ja joillakin vanhempana. Aika on armoton.

Geneettisten tekijöiden lisäksi ihon vanhenemiseen vaikuttavat monet ulkoiset tekijät, joihin voimme itse vaikuttaa. Terveellinen ravinto on yksi tärkeä asia. Välimeren ravinto on yleisesti hyväksytty terveellisen ravinnon perikuvaksi, joten asian pitäisi olla kunnossa aurinkorannikolla.

Tupakanpoltolla ei tietääkseni ole havaittu mitään positiivisia terveysvaikutuksia ja niin nytkin: jatkuvasti tupakkaa polttaneilla iho vaikuttaa 10 vuotta ikäistään vanhemmalta. Myös muut ilman saasteet vanhentavat ihoa  normaalia vauhdikkaammin.

Niin mukavaa kuin auringossa lököily onkin on se ihon vanhentajana ja rypistäjänä ehdoton ykkönen. Auringon ultraviolettisäteily tunkeutuu ihoon ja aiheuttaa solumuutoksia, ihon ohenemista ja rypistymistä. Vanha iho on ohut, sarveiskerros paksu ja ihon kollageenin ja elastiinin uusiutuminen hidasta.

Desin mukaan auringonvalo hajottaa iholle elintärkeän a-vitamiinin iholla. Jatkuvassa auringonvalossa ihoon syntyy krooninen a-vitamiinivaje, joka näkyy ihon vanhenemisena. Toki ravinnon mukana saatu a-vitamiini kulkeutuu iholle, mutta hieman hitaasti, myöhässä ja riittämättömästi. Asia voidaan korjata aktiivisella, päivittäisellä a-vitamiinivoiteella. Tutkimuksen mukaan a-vitamiini ohentaa ihon pinnalla olevaa kuollutta sarveiskerrosta, lisää kollageenin ja elastiinin solunjakautumista eli lisääntymistä ja paksuntaa ihoa 30-50% muutamassa kuukaudessa.

A-vitamiineja on useita kemiallisesti erilaisia ryhmiä, joista osa on ihoa ärsyttäviä ja toiset paremmin siedettyjä. Toinen ongelma on voiteiden imeytyminen: ihon tervehtyessä myös imeytyminen vaikeutuu ja tarvitaan erilaisia konsteja voiteiden imeyttämiseksi. Kolmas ongelma on yksilöiden välinen herkkyys a-vitamiinille. Osa on hyvin herkkiä pienillekin annoksille saaden ihon punoitusta ja ärsytystä (a-vitamiinireaktio) kun taas toiset kestävät suuriakin annoksia.

Oleellista auringon alla on: 1. hyvä mekaaninen suoja, olkoon se hattu, terassi tai puun varjo. 2. Hyvä aurinkosuoja muistaen, että vahvinkaan aurinkosuoja ei estä auringontekemiä haittoja. 3. Päivittäinen iholle levitetty a-vitamiinivoide höystettynä ihoa kosteuttavalla voiteella.

Palaan seuraavassa artikkelissa tarkemmin a-vitamiinihoitoon.

Asko Salmi

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Takaisin blogiin