Hyvä ihonhoito auringon alla

Ihon aurinkorappeuman hoito alkaa auringon välttämisellä tai ainakin minimoimisella. Aurinkosuojilla voidaan estää ihon palamista, mutta täytyy muistaa, että vahvinkaan suoja ei estä auringon tekemiä vahinkoja iholla.

Auringon aiheuttama a-vitamiinin vaje voidaan korvata a-vitamiinivoiteilla

ja vielä lopuksi: iho tarvitsee riittävästi kosteuttavia voiteita pysyäkseen notkeana ja terveenä.

A-vitamiinihappo tervehdyttää ihoa. Ongelma on, että tretioniini on ihoa ärsyttävä aiheuttaen ihon punoitusta ja kihelmöintiä. Retinylpalmitaatti on a-vitamiinijohdos, joka on vähemmän ihoa ärsyttävä ja muuttuu ihossa tretioniiniksi aikaansaaden samat solumuutokset kuin varsinainen a-vitamiinihappo.

Ihon herkkyys a-vitamiinille noudattaa gaussin-käyrää eli osa on hyvin  herkkiä a-vitamiinivoiteille ja osa kestää hyvinkin vahvoja voiteita suurimman osan ollessa herkkyydeltään keskitasoa. Niinpä hoito aloitetaan hyvin miedosti a-vitamiinia sisältävillä voiteilla ja ihon vasteen mukaan voidaan siirtyä portaittain vahvempiin voiteisiin. Ihon punoitus ja lievä ärsytys osoittaa, että maksimivahvuus on saavutettu ja on aika siirtyä porras alaspäin. Yleensä runsas aurinko vaatii hieman enemmän voidevahvuutta.

Auringon vaurioittaman ohentuneen ihon parantuessa voiteiden imeytyminen huonontuu, jolloin apu löytyy erilaisista lisähoidoista. Yksinkertaisimmillaan

Ihoon tehdään erilaisilla neulauslaitteilla pienen pieniä reikiä, joiden kautta imeytyminen tapahtuu. Riittää kunhan reiät läpäisevät ohuen sarveiskerroksen eli hyvinkin lyhyet ja kivuttomat neulaimet riittävät. On tärkeää, että iholle levitetään vain tutkittuja tuotteita – ei mitä tahansa mömmöjä, joiden vaikutukset ovat epäselviä tai jopa haitallisia. Neulauskanavat sulkeutuvat vuorokaudessa ja ovat niin pieniä, että arpia ei synny.

Ammattikosmetologin apua tarvitaan milloin imeytymistä halutaan parantaa lämmön, iontoforeesin  tai ultraäänen avulla. Lämpö laajentaa ihon huokosia ja parantaa imeytymistä, iontoforeesilla eli sähkövirralla voidaan imeyttää ihoon sähköisesti varautuneita aineita ja ultraääni vie voiteita ihoon kavitaation avulla.

Kirurgia ei korvaa hyvää ihonhoitoa, mutta hyvä ihonhoito säilyttää leikkaustuloksen mahdollisimman pitkään. EnvironR-ihonhoitotuotteita olemme käyttäneet lähes 20 vuotta menestyksekkäästi.

Asko Salmi

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Takaisin blogiin