Vatsan korjaus

Toisinaan tosi voi olla tarua merkillisempää. Miltä kuulostaa selkävaivojen korjaaminen vatsa paikkaamalla? Myös raskauden jälkeinen virtsan karkailu voi korjaantua toimenpiteen jälkeen.

Raskauden aikana vatsanpeitteet venyvät. Myös suorien vatsalihasten välinen sidekudoskalvo venyy. Synnytyksen jälkeen kudokset supistuvat, mutta hyvin suurella osalla vatsalihasten välinen kalvo jää venyneeksi. Venymä voi olla useita senttimetrejä ja joillekin vaivaan voi liittyä lisäksi pieni  napatyrä. Osalle naisista kehittyy kroonisia selkäkipuja, johon voi liittyä virtsan karkailua.

Syynä oireisiin on suorien vatsalihasten erkaantuminen, joka voidaan korjata leikkauksella. Toki vatsalihaksia voi myös treenata, mutta venynyttä sidekudoskalvoa treeni ei supista. Leikkauksessa ”sidekudosaukko” ommellaan kiinni ja  selkävaivat jäävät leikkauspöydälle. Myös virtsan karkailu helpottaa. On tavallista, että iho ja rasvakerros eli vatsanpeitteet ovat myös venyneet tai miljoonilla rutuilla aiheuttaen omat ongelmansa. Venynyt rasvakerros on kokkareinen ja elastisuus puuttuu täysin – kudos on kuin ”piimää sukassa”.  Iho hautuu, menee rikki ja tulehtuu. Vaiva aiheuttaa myös sosiaalista invalideettia puhumattakaan psyykkisestä stressistä ja tyytymättömyydestä omaan vartalokuvaan. Tyttöjen saunareissut ovat vain unelma ja usein vartalo kätketään myös omalta puolisolta.

Ongelman ratkaisu on leikkaus, vatsanpeitteiden korjaaminen. Leikkaus voidaan tehdä joko nukutuksessa tai selkäpuudutuksessa. Selkäpuudutuksen etuna on, että puudutuskatetri voidaan jättää paikoilleen seuraavaan päivään saakka, jolloin leikkauksen jälkeistä kipua voidaan tehokkaasti hoitaa katetrin kautta annettavalla puudutteella. Toki nukutukseen voidaan myös liittää kivun hoito selkäkatetrin kautta. Ensimmäisen yön jälkeen tavanomaiset tulehduskipulääkkeet ovat yleensä riittävä kipulääkitys.

Leikkausta voidaan nopeuttaa ja vähentää merkittävästi leikkausvuotoa ruiskuttamalla ennen leikkausta kudoksiin litran verran keittosuolaliuosta, johon on sekoitettu paikallisesti verisuonia supistavaa lääkettä tai puudutetta. Vesisuihkutekniikka mahdollistaa myös ”jenkkakahvojen” imemisen kyljistä, jolloin vartalon muoto muuttuu kauniimmaksi.

Tavallisin leikkauskomplikaatio – nesteen kertyminen leikkausalueelle – voidaan estää ompelemalla vatsan pinnalliset kudokset (eli konepelti) kiinni alla olevaan lihaskalvoon. Olemme käyttäneet tekniikkaa vuodesta 2004 alkaen ilman ainoatakaan nestekertymää. Tukiompeleet vähentävät myös kiristystä leikkaushaavassa, jolloin haavaongelmia on hyvin harvoin.

Poistettava kudosmäärä on tavallisimmin 700-2000 g. Samassa yhteydessä korjataan suorat vatsalihakset, jotka ommellaan yhteen ensin poikittain ja sitten pitkittäin, jolloin saadaan pitävä ommel ja vatsan vanha pömpöttävä ulkomuoto häviää.

Leikkauksen jälkeen pidetään mittojen mukaan sovitettua tukivaatetta 2-3 kuukautta. Tuki estää turvotusta ja kipua, nesteonteloiden muodostusta painamalla kudoksia yhteen ja muotoilee pinnat tasaisiksi. Yleensä viimeistään  parin viikon kuluttua leikkauksesta kuljetaan selkä suorana ja kuukauden kuluttua voi aloittaa vatsalihastreenit. Ompeleet sulavat itsestään eikä niitä tarvitse poistaa.

Oman tutkimuksemme mukaan vatsanpeitteiden korjaus parantaa merkittävästi elämänlaatua. Suihkutekniikalle tehtynä leikkaus on nopea (1-1.5tuntia) ja turvallinen ja selkäpuudutuksen jälkeen mahdollisimman kivuton.

Vatsan korjaus on plastiikkakirurgiaa parhaimmillaan.

Takaisin blogiin