Vatsan kiristys

Abdominoplastia eli vatsan kiristys on elämänlaatua parantava leikkaus. Krooninen selkäkipu voi myös johtua vatsalihasten erkaantumisesta ja vaiva helpottaa kun vatsalihakset ommellaan paikalleen kiristysleikkauksen yhteydessä. Abdominoplastiaan yhdistetään usein kylkien jenkkakahvojen rasvaimu. Kehittämällämme menetelmällä leikkaus on nopea ja turvallinen ja toipuminen mahdollisimman nopeaa.

Kenelle vatsan korjausleikkaus sopii?

Vatsan korjaus on tavallinen leikkaus synnyttäneillä naisilla. Muita syitä ovat: voimakkaan laihtumisen tai laihduttamisen jälkeinen roikkuva vatsa. Vatsan korjaus voi auttaan mikäli ylipainon seurauksena vatsan alueelle on kertynyt päällekäisiä poikittaisia “makkaroita”, joista alimmainen peittää nivuset ja karvoituksen. Vatsalihasten erkauma raskauden jälkeen on hyvin yleistä aiheuttaen kroonisia selkäkipuja. Vatsan kiristysleikkauksessa korjataan vatsalihasten erkauma ja usein mukana oleva napatyrä sekä poistetaan ylimääräinen roikkuva kudos. Leikkaukseen voidaan liittää kylkien rasvaimu.

Miten vatsan kiristys tehdään?

Käyttämämme WAL -menetelmän ansiosta leikkaus on turvallinen, toipuminen nopeaa ja jälkiongelmat sekä  komplikaatiot ovat harvinaisia. Nukutuksessa tai selkäpuudutuksessa tehtävässä leikkauksessa poistetaan navan alapuolelta kaikki löysä ja veltto kudos. Suosittelemme selkäpuudutusta, jolloin selkäkatetri jätetään yön yli paikalleen. Katetrin kautta voidaan antaa puudutteita ja näin hoitaa pahin kipuvaihe heti leikkauksen jälkeen. Puudutukseen voidaan yhdistää nukutus tai sedaatio omien toiveiden mukaan. Suorat vatsalihakset ovat usein erkaantuneet keskiviivasta useita senttimetrejä. Lihakset neulotaan yhteen leikkauksen yhteydessä kahdessa kerroksessa.Raskauden ja synnytyksen jälkeen monilla naisilla esiintyy kroonista selkäkipua. Vaiva johtuu erkaantuneista vatsalihaksista ja korjaantuu yleensä vatsaleikkauksen jälkeen. Leikkaus kestää runsaan tunnin ja seuraava yö vietetään heräämössä leikkauksesta toipuen.

Leikkauksen aikaisen vuodon minimoimiseksi käytämme vesisuihkurasvaimua, jolla kudoksiin suihkutetaan puudutetta ja verisuonia supistavaa adrenaliinia. Näin tehtynä leikkasuvuoto on hyvin pieni verrattuna perinteisiin tekniikoihin.

Tavallisin ongelma leikkauksen jälkeen on kudoksiin kertyvä neste, joka vaatii toistuvia punktioita. Olemme käyttäneet vuodesta 2004 lähtien teknikkaa jossa vatsanpeitteet ommellaan sisältä (eli vatsanahan ja rasvan alta) kiinni allaolevaan lihaskalvoon. Emme ole punktoineet ainuttakaan seromaa eli nesteonteloa vuoden 2004 jälkeen.

Miten vatsan korjausleikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Pahin turvotus ja mustelmat häviävät 2-3 viikossa. Ompeleet sulavat itsestään. Yleensä 2-3 viikon kuluttua kunto on jo hyvä ja voi palata normaaliin työhön. Tukiliiviä on hyvä käyttää ainakin neljä viikkoa leikkauksen jälkeen. Tukiliivi estää turvotusta ja kipua sekä tukee vatsanpeitteitä. Sairasloman pituus vaihtelee 2-4 viikon välillä työn laadusta ja leikkauksen laajuudesta riippuen. Oman tutkimuksemme mukaan vatsanpeitteiden korjaus parantaa tyytyväisyyttä vartaloon ja elämänlaatua. Selkäkipu helpotta tai loppuu tyystin vatsalihaskorjauksen jälkeen. Tavallisin kommentti leikkauksen jälkeen onkin: “miksei tätä tehty aikaisemmin?”

Selkäleikkaukseen voidaan yhdistää myös rintojen korjaus: pienennys, nosto tai suurennus tarpeen mukaan.

Omat julkaisumme aiheesta:

1. Abdominoplasty improves quality of life, psychological distress

and eating disorder symptoms. A prospective study. K Saariniemi, A Salmi, H Peltoniemi, M Helle, P Charpentier, H Kuokkanen. Plastic Surgery International. 2014, Article  ID 197232, 4 pages

2. Tension suture technique combined with lidocain-adrenalin-saline-infiltration decreases complications in abdominoplasty. M Helle, A Salmi, K Saariniemi and H Kuokkanen SJS 2011; i101(4):297-300

3. Tension Suture Technique Combinedwith Lidocaine-Adrenaline-Saline

Infiltration Decreases Complications and Promotes Recovery in Abdominoplasty. Asko Salmi, ​​Di Giuseppe, M.A. Shiffman (eds.), Aesthetic Plastic Surgery of the Abdomen,DOI 10.1007/978-3-319-20004-0_34

4. Mitä esteettinen kirurgia on? Salmi A, Saarinen E. Duodecim 2017/22 

Tutustu hinnastoomme täältä. Toimenpiteen hinta sisältää 1-2 kontrollikäyntiä lääkärillä, yhden kappaleen tarvittavia tukitekstiilejä sekä mahdollisen ompeleiden poiston/haavanhoitokäynnin sairaanhoitajallamme.

Varaa aika konsultaatioon numerosta 020 766 9390 arkisin klo 8-16.
Takaisin palveluihin