Rintojen kohotus ja rasvansiirto

Suurin osa rintojen kohotukseen tulevista henkilöistä on tavallisia perheenäitejä ja keski-ikäisiä naisia, jotka ovat miettineet ja kypsytelleet asiaa mielessään jo vuosien ajan. Toiveena on saada luonnolliset, sopusuhtaiset ”omat” rinnat – ei suuria tai huomiota herättäviä rintoja.

Rintojen kohotus ilman implantteja

Mastopeksiassa eli rintojen kohotuksessa käytetään kaikki mahdollinen oman rinnan kudosmassa hyväksi uuden rinnan muotoa tehtäessä. Kohotuksessa rintojen muoto ylikorjataan, jolloin se pullottaa yläosasta ja on alaosastaan litteä. Rinta laskeutuu hiljalleen hyvissä urheiluliiveissä normaaliin muotoon 2-4 kuukauden kuluessa. Hyvin tehty ja hyvin jälkihoidettu rintojen kohotus antaa varmemmin pitkäaikaisen tuloksen.

Rasvansiirto rintoihin

Rintoja voidaan kohottaa myös siirtämällä omaa rasvakudosta rintoihin. Hellävaraisen WAL-rasvaimutekniikan avulla rasvaa imetään potilaan toivomasta paikasta, esimerkiksi kyljistä, vatsalta tai ratsupaikoista. Rasvaimulla kerätty rasva siirretään edelleen rinnan ihonalaisrasvakudokseen ja rintarauhasen alle rintaa kohottamaan ja suurentamaan.

Sairaala KL aloitti WAL-tekniikalla tehdyt rasvansiirrot rintoihin jo vuonna 2008, ensimmäisenä klinikkana Suomessa.

Kenelle rasvansiirto sopii?

Rasvansiirtoa rintoihin voi suositella, kun toivomuksena on luonnolliset, pehmeät rinnat ja niiden täyteläisempi muoto. Suurempi muutos edellyttää yleensä useita rasvansiirtokertoja tai rintaimplantteja. Rasvansiirto sopii hyvin varttuneemmille henkilöille, joiden rinnat saattavat olla löystyneet imetyksen vuoksi, ja joilla on riittävästi rasvaa ottokohdassa. Rasvan tarttuvuus on yleensä heikompaa nuorella, hoikalla henkilöllä, jonka rinnat ovat pienet ja tiukat, ja jolla rasvaa on vain yhteen siirtokertaan. 

Emme suosittele rasvansiirtoa, jos rasvaa on niukasti ja vain yhteen siirtokertaan. Rasvansiirrolla voidaan korjata myös epämuodostumia, epäsymmetriaa tai kirurgisten toimenpiteiden, kuten syöpäleikkausten, jälkitiloja.

Rasvansiirto on hyvä vaihtoehto rintojen epäsymmetriasta kärsiville henkilöille, sillä rasvansiirrolla suurennettu rinta elää ja muovautuu muun vartalon mukana. Rasvansiirto on myös hyvä vaihtoehto henkilöille, joilla on ongelmia silikoniproteesien kanssa. Proteesit voidaan poistaa ja rasvansiirto tehdä samassa leikkauksessa. Rintojen muotoa voidaan korjata tarvittaessa myöhemmin mastopeksialla eli ryhdistysleikkauksella.

Miten rasvansiirto tehdään?

Pieni – esimerkiksi yhden rinnan rasvansiirto – rasvansiirto onnistuu paikallispuudutuksessa. Isommissa, kahden rinnan rasvansiirroissa sen sijaan käytetään selkäydinpuudutusta tai nukutusta. Rasvanottokohtaa tuetaan tukivaatteella.

Miten leikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Mikäli tupakoit, tulee tupakointi lopettaa ennen leikkausta: mitä pidempään kudokset saavat toipua tupakoinnista, sen parempi. Tulehduskipulääkkeiden, kuten Disperinin, Aspirinin, Primaspanin, Buranan, Ibusalin, Ketorinin ja vastaavien sekä flunssalääkkeiden käyttö tulee lopettaakaksi viikkoa ennen toimenpidettä, sillä ne voivat aiheuttaa tarpeettomia verenvuotoja ja mustelmia. Samoin kalaöljykapselit, omega-3- ja omega-6-rasvahappovalmisteet sekä valkosipuli voivat aiheuttaa vuototaipumusta, joten niiden nauttimisesta kannattaa pitää taukoa 2-3 viikkoa ennen leikkausta. 

Tukevien tukisukkien pitäminen toimenpidepäivänä sekä vielä yhden tai kahden vuorokauden ajan toimenpiteen jälkeen on suositeltavaa. Tukisukkia kannattaa käyttää erityisesti silloin, jos veritulppariski katsotaan kohonneeksi esimerkiksi ylipainon tai ehkäisypillereiden käytön vuoksi.

Kaikille yli 30-vuotiaille naisille tehdään mammografia ja ultraääni ennen rintojen rasvansiirtoa. 

Yleensä siirretty rasva ei aiheuta pahkuroita tai kovettumia. Rasvansiirron edellytyksenä on, että siirrettävää rasvaa riittää tarvittaessa kahteen siirtokertaan. 1000 millilitraa rasvaa on yllättävän suuri määrä, ja suurin estävä tekijä rasvansiirrolle onkin riittämätön rasvavarasto.

Toimenpiteen jälkeen kotiin pääsee jo samana päivänä. Lopullinen tulos on arvioitavissa noin kolmen kuukauden kuluttua, jolloin toimenpide voidaan tarvittaessa uusia. Paras tulos saadaan yleensä kahdella tai useammalla peräkkäisellä rasvansiirrolla. Rintaan asettunut ja tarttunut rasva on pysyvää, ja elää sekä muovautuu potilaan kehon mukana.

Voiko rasvansiirron yhteydessä tehdä rasvaimun?

Samassa yhteydessä voidaan rasvansiirron jälkeen tehdä laajempi rasvaimu, jos potilas niin haluaa. Esimerkiksi vatsanpeitteissä saattaa olla hyvinkin runsaasti rasvaa, josta siirtoon käytetään vain pieni osa. Kannattaa myös huomioida, että jos rasvaa tarvitaan mahdolliseen seuraavaan siirtokertaan, niin rasvaa jätetään jäljelle ”varastoon”.

Omat julkaisumme aiheesta:

1.   Stem cell enrichment does not warrant a higher graft survival in lipofilling of the breast - a prospective comparative study. H Peltoniemi, A Salmi *, S Miettinen, B Mannerström, K Saariniemi, R Mikkonen, H Kuokkanen, C Herold. JPRAS 2013

2.  Enrichment with Adipose-Derived Stem Cells Does Not Enhance Water-Jet Fat Graft Survival in the Breast—A Prospective Comparative Study. Hilkka H. Peltoniemi1, Asko Salmi, Kai Saariniemi, Hannu Kuokkanen, Christian Herold  Surgical Science, 2016, 7, 485-495

http://www.scirp.org/journal/ss Online: 2157-9415, ISSN Print: 2157-9407, DOI: 10.4236/ss.2016.711065 October 27, 2016

Toimenpiteen hinta sisältää 1-2 kontrollikäyntiä lääkärillä, yhden kappaleen tarvittavia tukitekstiilejä sekä mahdollisen ompeleiden poiston/haavanhoitokäynnin sairaanhoitajallamme.

Tutustu hinnastoomme täältä.

Varaa aika konsultaatioon numerosta 020 766 9390 arkisin klo 8-16.
Takaisin palveluihin