Yläluomileikkaus

Yläluomileikkaus on eräs tavallisimmista plastiikkakirurgisista toimenpiteistä, jossa yläluomelta poistetaan ylimääräinen iho. Leikkaus tehokas keino nuorekkaan ja virkeän ulkonäön palauttamiseksi kasvoille.

Ajan myötä – joskus jo hyvin nuorenakin – yläluomessa oleva luonnollinen poimu ei enää jaksa pitää yläluomen ihoa tiukkana, jolloin ylimääräinen iho laskeutuu hiljalleen ripsien päälle ja niiden yli. Osin tilanne voi johtua myös kulmakarvan laskeutumisesta, mutta tämä pitää aina arvioida ennen leikkausta. 

Yläluomien korjaus on nopea toimenpide, jonka tavoitteena on saada näkökenttä normaaliksi, palauttaa yläluomen normaali ja nuorekas ulkonäkö sekä saada kasvoille virkeämpi ilme. Leikkaus saattaa auttaa myös migreeniin ja jännityspäänsärkyyn.Yläluomileikkauksessa poistetaan yläluomelta ylimääräinen iho. Samalla voi tarvittaessa kiristää yläluomen lihasta sekä pienentää yläluomen alla olevia rasvakertymiä. Leikkausarpi tulee yläluomen poimuun ja parantuu ajan kanssa yleensä varsin huomaamattomaksi.Yläluomileikkaus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, jotta tulos on hyvä ja paraneminen nopeaa. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Yläluomileikkauksia tehdään usein myös kulmakarvojen kohotusten yhteydessä. Ennen leikkausta kannattaa kiinnittää huomiota ihon kuntoon ja terveyteen. A-vitamiinivoiteella voidaan pyrkiä normalisoimaan ikääntynyttä ja auringon vaurioittamaa ihoa.

Kenelle leikkaus sopii?

Yleensä silmäluomet vaivaavat häiritsevästi iän lähestyessä viittäkymmentä, mutta toisinaan vaiva yllättää jo alle 40-vuotiaana. Yläluomen iho painuu alas ensin silmän ulkonurkassa, ja vaivan pahentuessa löysä iho voi maata ripsien päällä koko yläluomen alueella.

Vaivan jatkuessa näkökenttä supistuu, kun ripsireunan ja yläluomen iho peittää pupillin yläosan. Varsin usein vaivaan liittyy myös otsan ihon löystyminen ja venyminen: kulmakarvat laskeutuvat ja yläluomen iho poimuttuu entisestään. Yläluomien keventäminen kuitenkin tuo yleensä halutun avun, ja otsan kohotuksia tehdään suhteellisen harvoin.

Käytämme leikkauksessa radiotaajuus- eli RF-veistä, joka on nopea, tarkka ja turvallinen. RF-veitsellä tehty leikkaus myös vähentää verenvuotoa, jolloin mustelmoituminenkin on vähäisempää.

Myös alaluomet ikääntyvät, mutta niiden aiheuttama vaiva on toisenlainen. Kasvojen iho löystyy, ja alla oleva rasva pullottaa muodostaen roikkuvat, raskaat pussit silmien alle, joka luo kasvoille väsähtäneen ilmeen. Lue lisää alaluomileikkauksesta.

Miten yläluomileikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Silmäluomileikkauksen jälkeen silmää haudotaan jääkaappikylmällä kylmähauteella, ja hauteen käyttöä jatketaan kahtena seuraavana päivänä kotona.

Yläluomessa oleva ommel poistetaan viikon kuluttua leikkauksesta. On syytä muistaa, että ompeleen poiston jälkeen haava on vielä paranemassa eikä se siten kestä hankausta tai muutakaan rasitusta.

Ensimmäisen viikon ajan luomissa ilmenee turvotusta ja jonkin verran mustelmaa, mutta laajemmat mustelmat ovat harvinaisia. Mustelmat katoavat tavallisesti 2-3 viikossa. Haavan paraneminen on kuitenkin yksilöllistä.

Silmäluomileikkaukseen liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia. Silmäluomien hyvästä verenkierrosta johtuen haavatulehduksia esiintyy hyvin harvoin. Yleensä arvet paranevat hyvin, ja pieni valkoinen leikkausjälki jää piiloon silmäluomen poimuun. Mikäli haava aukeaa osittain ompeleen poiston jälkeen, pidetään haava puhtaana ja annetaan sen arpeutua kiinni. Arpikorjaukset ovat harvinaisia.

Etenkin kevään pölyisenä aikana silmä voi tulehtua yläluomileikkauksen jälkeen, ja saattaa punoittaa ja vuotaa. Tällöin on syytä ottaa yhteys hoitavaan lääkäriin antibioottitippoja varten.

Haava-alueen meikkaaminen on sallittua haavan parannuttua, kuitenkin aikaisintaan 2 viikon kuluttua toimenpiteestä. On suositeltavaa käyttää mahdollisimman neutraaleja ja hajustamattomia voiteita ja meikkejä.

Toimenpiteen hinta sisältää 1 kontrolli käynnin lääkärillä sekä mahdollisen ompeleiden poiston/haavanhoitokäynnin.

Tutustu hinnastoomme täältä.

Varaa aika konsultaatioon numerosta 020 766 9390 arkisin klo 8-16.
Takaisin palveluihin