Nenäleikkaus eli rhinoplastia

Nenäleikkauksella eli rinoplastialla korjataan nenän ilmateitä, muotoa tai palautetaan nenän mittasuhteet oikeiksi ja esteettiseksi. Pieni nenäleikkaus voidaan tehdä puudutuksessa.

Kenelle nenäleikkaus sopii?

Tyypillisiä nenäleikkaukseen hakeutumisen syitä ovat poikkeava ulkonäkö joko synnynnäisesti tai vamman tai sairauden aiheuttamana. Poikkeava nenän rakenne voi aiheuttaa mekaanisen esteen ilmankululle.

Ihminen hengittää normaalisti nenän kautta. Nenä kosteuttaa ja puhdistaa keuhkoihin kulkevaa ilmaa sekä ehkäisee hengitystietulehduksia. Ahtaat nenän ilmatiet altistavat tulehduksille, huonontavat sekä fyysistä suorituskykyä että unen laatua ja saattavat olla yksi uniapnean syistä.

Hengityksessä ilma kulkee sisään nenän etuosan kautta. Siksi rakennepoikkeaman aiheuttama ahtaus nenän väliseinän ja sivuseinän kulmassa on yksi merkittävimpiä syitä nenän tukkoisuuteen. Valitettavasti vielä tänä päivänäkin potilaille usein tarjottava hoito on nenän väliseinän oikaisu eli septoplastia, joka ei korjaa nenän etuosaa. Sen sijaan rinoplastia tai septorinoplastia korjaa nenän etuosan, väliseinän ja kuorikon.

Ulkonäkösyistä leikkaukseen hakeutuvilla on yleensä toiveena nenässä olevien, poikkeaviksi koettujen muotojen ja mittasuhteiden muuttaminen tavanomaisiksi ja esteettisesti sopusuhtaisiksi. Tavallisimpia toiveita ovat suoristus, kyömyn poisto, nenän kärjen ja tyven kavennus ja sieraimien pienennys. Suurentaviin toimenpiteisiin kuuluvat satulanenän selän korottaminen ja papukaijamaisen nenän kärjen korjaus pidentämällä ja sirontamalla.

Nenäleikkauksen suunnittelu alkaa kirurgin vastaanotolla. Lääkäri laatii potilaan toiveiden pohjalta alustavan leikkaussuunnitelman, jossa kerrotaan, mitä rakenteita muuttamalla tulos voidaan saavuttaa ja mikä kaikki on mahdollista. Lopullinen leikkaussuunnitelma käydään läpi kuvien avulla vielä ennen toimenpiteen aloitusta. Korjauksessa on usein kyse mittasuhteiden muuttumisesta nenässä tai kasvoissa. Nenä voi näyttää suurelta, jos alaleuka on pieni. Näin oikea korjaus voi välillä olla alaleuan kärjen suurentaminen esimerkiksi implantilla. Siksi nenää ja kasvoja tulee suunnitteluvaiheessa katsoa kokonaisuutena, ja useimmiten samassa leikkauksessa kannattaa tehdä kaikki tarvittavat korjaukset.

Miten nenäleikkaus tehdään?

Pienet nenäleikkaukset voidaan tehdä puudutuksessa, mutta suuremmat toimenpiteet vaativat yleensä nukutuksen. Leikkaushaava on sierainten välissä sisäpuolella ja on siten hyvin huomaamaton.

Leikkauksen avulla muutetaan olemassa olevia nenän rustoisia ja luisia rakenteita ennakkoon tehdyn suunnitelman mukaisesti. Muutettuja rakenteita tuetaan rustosiirteillä, jotka saadaan tavallisesti nenän väliseinästä. Rustojen muotoa nenän kärjessä voidaan muuttaa ompelemalla.

Miten leikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Kotiin pääsee yleensä jo leikkauspäivänä tai viimeistään seuraavana päivänä. Sairausloman pituus riippuu tehdyn leikkauksen suuruudesta. Nenän päällä oleva lasta ja teipit poistetaan viikon kuluttua leikkauksesta. Normaali toipumisaika on noin kolme viikkoa, jonka aikana voi ilmetä turvotusta ja mustelmia. Nenä saattaa myös olla tukkoinen muutaman viikon ajan, jolloin voi käyttää kosteuttavia suihkeita. Ulkonäöllisesti lopputulos muuttuu arven pehmenemisen myötä usein yli vuoden ajan. Kovuus ja pyöreys vähenevät pikkuhiljaa, tunto palautuu, nenän kärki laskeutuu ja nenäluu muotoutuu paikoilleen.

Nenäleikkausten tulokset ovat hyvin pitkäaikaisia. Vuosien kuluessa ilmenevät muutokset ovat tavallisesti vähäisiä ja liittyvät normaaliin ikääntymiseen.

Mahdollisia mutta harvinaisia myöhemmin korjattavia ongelmia ovat leikkausarpi tai nenän lievä epätasaisuus. Potilastyytyväisyys on kuitenkin korkea, etenkin jos odotukset leikkaustuloksesta ovat realistiset.

Toimenpiteen hinta sisältää 1 kontrolli käynnin lääkärillä sekä mahdollisen ompeleiden poiston/haavanhoitokäynnin.

Tutustu hinnastoomme täältä.

Varaa aika konsultaatioon numerosta 020 766 9390 arkisin klo 8-16.
Takaisin palveluihin