Silmäluomileikkauksen jälkeen

Silmien alueen runsaasta verisuonituksesta johtuen on luomileikkauksen jälkeen vuotoriski aina olemassa. Leikkauspäivänä ja kolmen seuraavan päivän ajan olisi hyvä lepäillä riittävästi. Pää olisi hyvä pitää koholla sekä nukkuma-asento puoli-istuvana. Haudo silmäluomia kylmäpussilla (noin 15 min kerrallaan joka toinen tunti). Kumartelu ja ponnistelu ei ole suotavaa leikkauksen jälkeisinä päivinä.

Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, jos

  • vuoto tai mustelmaisuus lisääntyy huomattavasti varsinkin toispuoleisesti
  • toisessa tai molemmissa silmissä on voimistuvaa särkyä
  • näkökyky huononee selvästi toisessa silmässä
  • leikkausalueella ilmenee lisääntyviä tulehdusoireita  (kuumotus, turvotus, punoitus, märkäinen vuoto, kuumeilu)
  • HUOM! ensimmäisinä päivinä esiintyvä luomenreunan punoitus on normaalia

Kasvot voi pestä haalealla vedellä vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Haavat tulee kuivata puhtaalla pyyhkeellä keveästi painellen teippien päältä. Haavateipit tulee pitää haavoilla ompeleiden poistoon asti. Jos teipit irtoavat reunoista, niitä voi varovasti siistiä saksilla, mutta teippejä ei saa poistaa! Ne tukevat haavaa turvotuksen aikana. Ompeleiden poiston jälkeen kannattaa pitää pientä tukiteippiä haavan ulkonurkassa vielä 3-5 vrk.

Ompeleet poistetaan noin viikon kuluttua. Sen jälkeen saa meikata kuitenkin varoen venyttämästä tuoretta arpea. Myös urheilemisen saa aloittaa silloin. Saunaan ja uimaan voitte mennä noin kahden viikon kuluttua toimenpiteestä.