Haavan paraneminen

Haavan paraneminen ja leikkauksen jälkeinen arpeutuminen on aina yksilöllistä. Arven kypsyminen vie aikaa eivätkä arvet parane tänä päivänä yhtään sen nopeammin kuin sata vuotta sitten. Paitsi, että haavat paranevat eri ihmisillä eri tahtia, niin haavat paranevat erilailla myös eripuolilla kehoa. Yleensä kasvojen arvet vaalenevat ja pehmenevät muutamassa kuukaudessa, mutta esimerkiksi alavatsalla arpi voi punoittaa ja olla hyvin näkyvä parikin vuotta.

Haavan paranemiseen vaikuttaa myös ikä, sukupuoli , terveydentila, viillon paikka ja suunta sekä leikkauksen jälkeinen hoito. Yleensä lapsilla haavat paranevat hyvin nopeasti ja ongelmitta, myös arpi on hyvä tai erinomainen. Iän lisääntyessä tai yleistilan laskiessa haavan paraneminen hidastuu. Taiten ja anatomisesti oikein tehty viilto paranee paremmin kuin summamutikassa tehty haava.

Haavan keskimääräinen paraneminen näkyy kuvassa 1. Ensimmäisten viikkojen aikana arpikudos lisääntyy, arpi alkaa punoittamaan ja tulee kovaksi. Esimerkiksi vartalon arvet ovat rumimmillaan 3-5 viikkoa leikkauksesta, jonka jälkeen arpi vaalenee ja pehmenee eli kypsyy hiljalleen. Kypsyminen kestää useita kuukausia, joskus jopa vuosia. Esim. vamman jälkeen on odotettava vähintään vuosi ennen kuin vamman aiheuttamasta kosmeettisesta haitasta voidaan sanoa yhtään mitään. Arpikudos saavuttaa normaalin vetolujuuden eli normaalin kudosvahvuuden noin 3-5 kuukaudessa. Onkin tärkeää tukea haava ompeleiden poiston/sulamisen jälkeen siihen saakka kunnes arpi on saavuttanut riittävän lujuuden.

Haava paranee nopeammin ja paremmin kosteana; haavasiteen tehtävä on pitää arpi kosteana ja tukea sitä. Haavat voi kastella vuorokauden kuluttua leikkauksesta, ei ole kuitenkaan asianmukaista tai tarpeellista yltiöpäin suihkutella puhtaita haavoja useita kertoja päivässä.

Leikkauksen jälkeen saunomisen kanssa kannattaa käyttää tervettä järkeä. Saunasta tuskin on mitään haitta 3-4 päivää pienen leikkauksen jälkeen. Kuitenkin suuren leikkauksen jälkeen saunominen voi lisätä leikkausalueen turvotusta ja kipua. – Niin tärkeä kuin saunominen suomalaiselle onkin, niin saunan vaikutuksesta haavan paranemiseen on hyvin niukasti tutkimusaineistoa.

Yleensä käytämme leikkauksissa sulavia ommelaineita, jotka tukevat kudoksia 1-4 viikkoa leikkauksen jälkeen, käytetystä langasta riippuen. Niinpä on tärkeää, että haavaa tuetaan teipeillä, liiveillä tai muulla ulkoisella tuella 3-6 kuukautta leikkauksen jälkeen. Yksinkertaisin haavan tuki on esim. Micropore paperiteippi. Mikäli teipin liima ärsyttää ihoa tai aikaisemmissa arvissa on liikakasvua kannattaa käyttää silikonilevyä (esim. Mepiform) haavan peittona. Rintaleikkausten jälkeen kannattaa käyttää tukiliivejä useita kuukausia ja aina urheillessa.

Haavan paranemisessa voi esiintyä ongelmia, joita on mahdoton ennakoida. Tavallisin on arven liikakasvu tai KELOIDIn muodostuminen. Tällöin arpi jatkaa kasvuaan ja muuttuu punaiseksi, paksuksi, rumaksi ja kutiavaksi. Keloidi on tavallisin nuorilla naisilla ja rintalastan päällä. Muita arkoja paikkoja ovat hartia, yläselkä ja korvanipukat. Joskus pelkkä korvien rei´ittäminen voi aiheuttaa korvalehtiin rypäleen kokoisen keloidin. Keloidin hoitona käytetään arven peittäviä silikonilevyjä, arven sisäisiä kortisoni-injektioita sekä arven poistoa ja leikkauksen jälkeistä sädehoitoa. Hoitoa, joka takaisi keloidin täydellisen ja varman häviämisen, ei ole.

Valitettavasti arven leviämistä tai keloidin muodostumista ei aina voi välttää millään apukeinoilla. Etenkin venytykselle alttiissa kohdissa esim. nivelten lähistöllä arvet pyrkivät leviämään väistämättä.