Vatsan kiristys

Vatsan kiristys

Vatsan kiristys Vatsan kiristysleikkaukset ovat lisääntyneet viime vuosina etenkin synnyttäneiden naisten keskuudessa. Usein jo ensimmäinen raskaus voi aiheuttaa vatsanahan roikkumista. Kudokset ylivenyttyvät raskauden aikana eivätkä enää suostu palautumaan lähellekään entistä kuosia. Lenkkeily, urheilu tai jumppa eivät auta vaan alavatsa voi tuntua elävän omaa elämäänsä. Ongelma voidaan korjata vatsan korjausleikkauksella.

Kenelle vatsan korjausleikkaus sopii?

Vatsan korjaus on tyypillinen leikkaus synnyttäneiden naisten keskuudessa mutta se voi olla aiheellinen myös silloin, kun alavatsa on alkanut roikkumaan voimakkaan laihtumisen tai laihduttamisen seurauksena tai jos vatsaan on tehty rasvaimu. Lisäksi vatsan korjaus voi olla avuksi, jos ylipainon seurauksena vatsan alueelle on kertynyt päällekäisiä poikittaisia makkaroita, joista alimmainen peittää nivuset ja karvoituksen. Vatsan kiristysleikkauksilla pyritään korjaamaan ja kiristämään ihomakkaroita, joskaan varsinaiseksi laihdutuskeinoksi siitä ei ole, eikä sillä voi ehkäistä lihomista tulevaisuudessa.

Miten vatsan kiristys tehdään?

Sairaala KL:ssa käyttämämme Aqualift -menetelmän ansiosta leikkaus on turvallinen, toipuminen nopeaa ja jälkiongelmat ja komplikaatiot ovat harvinaisia. Nukutuksessa tehtävässä leikkauksessa poistetaan navan alapuolelta kaikki löysä ja veltto iho sekä rasvakudos. Yleensä raskauden seurauksena myös sisemmät vatsanpeitteet ovat antaneet periksi; suorat vatsalihakset ovat usein erkaantuneet keskiviivasta useita senttimetrejä. Lihakset neulotaan yhteen leikkauksen yhteydessä.
Raskauden ja synnytyksen jälkeen monilla naisilla esintyy kroonista selkäkipua. Vaiva johtuu erkaantuneista vatsalihaksista ja korjaantuu yleensä vatsaleikkauksen jälkeen. Leikkaus kestää runsaan tunnin ja seuraava yö vietetään yleensä heräämössä leikkauksesta toipuen.

Miten vatsan korjausleikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Pahin turvotus ja mustelmat häviävät 2-3 viikossa. Yleensä 2-3 viikon kuluttua kunto on jo melkoisen hyvä ja voi palata normaaliin työhön. Tukiliiviä on hyvä käyttää pari viikkoa toimenpiteen jälkeen ja tarravyö estää turvotusta ja tukee vatsanpeitteitä. Toipuminen ja sairasloman kesto vaihtelevat 2-4 viikon välillä työn laadusta ja leikkauksen laajuudesta riippuen. Oman tutkimuksemme mukaan vatsanpeitteiden korjaus parantaa tyytyväisyyttä vartaloon ja elämänlaatua. Tavallisin kommentti leikkauksen jälkeen onkin: “miksei tätä tehty aikaisemmin?”

Haavan paraneminen

Sairasloma ja leikkauksen jälkeisestä hoidosta

Katso ennen ja jälkeen -kuvat vatsan kiristyksestä:

Palveluiden hinnat on ilmaistu ilman arvonlisäveroa. Hoito on alv-vapaa, jos kyseessä on terveyden- tai sairaanhoidoksi laskettava diagnosointi tai hoito. Lue lisää Veroviraston sivuilta tai keskustele lääkärin kanssa.

Sairaala KL:ssa voit maksaa myös osamaksulla. Lue lisää.
  • Haluatko tietää lisää?

  • Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle seuraavan arkipäivän aikana.
  • Ota yhteyttä