Rintojen rasvansiirto

Rintojen rasvansiirto

Rintojen rasvansiirto Toisin kuin usein kuvitellaan, suurin osa rintojen kohotukseen tulevista naisista on tavallisia perheenäitejä ja keski-ikäisiä naisia, joilla on hyvin realistiset toivomukset ja jotka ovat miettineet ja kypsytelleet asiaa 2-20 vuotta. Toiveena on saada luonnolliset, sopusuhtaiset ”omat” rinnat, ei mitään provosoivaa tai poikkeavaa.

Rintojen kohotus ilman implantteja

Mastopexiassa eli rintojen kohotuksessa käytetään kaikki mahdollinen kudosmassa hyväksi uutta rinnan muotoa tehtäessä. Kohotuksessa rintojen muoto ylikorjataan, jolloin pullottaa yläosasta ja on alaosastaan litteä. Rinta laskeutuu hiljalleen hyvissä urheiluliiveissä normaalin, terhakan muotoiseksi 1-3 kuukaudessa. Hyvin tehty ja hyvin jälkihoidettu rintojen kohotus antaa pitkäaikaisen tuloksen.

Rasvansiirto rintoihin

Rintoja voidaan kohottaa myös siirtämällä omaa rasvakudosta rintoihin. Hellävaraisen WAL-rasvaimutekniikan avulla rasvaa imetään potilaan toivomasta paikasta, esimerkiksi jenkkakahvoista, vatsalta tai ratsupaikoista, rasvaimulla kerätty rasva siirretään rinnan ihonalaisrasvakudokseen ja rintarauhasen alle rintaa kohottamaan ja suurentamaan.

Kenelle rasvansiirto sopii?

Rintoihin rasvansiirtoa voi suositella, jos toivomuksena on luonnollisen tuntuiset, pehmeät rinnat, ja lähinnä rintojen täyteläistyminen. Suurempi muutos edellyttää yleensä aina useita siirtokertoja (tai rintaimplantteja). Rasvansiirto sopii hyvin varttuneemmille naisille, jotka kärsivät imetyksestä löystyneistä rinnoista ja joilla on riittävästi rasvaa ottokohdassa. Rasvan tarttuvuus on yleensä heikompaa nuorella hoikalla naisella, jonka rinnat ovat pienet ja tiukat, ja jolla rasvaa on vain yhteen siirtokertaan. Tällä menetelmällä voidaan korjata luonnollisesti myös epämuodostumia, epäsymmetriaa tai kirurgisten toimenpiteiden kuten rinta(syöpä)leikkausten jälkitiloja.

Rasvansiirto on hyvä vaihtoehto rintojen epäsymmetriasta kärsiville henkilöille, koska rasvansiirrolla suurennettu rinta lihoo, laihtuu ja ikääntyy luonnollisesti toisin kuin proteesilla suurennettu rinta. Rasvansiirto on varteenotettava vaihtoehto henkilöille, joilla on ongelmia silikoniproteesien kanssa, esim. kapseloitumista. Proteesit voidaan poistaa ja rasvansiirto tehdä samassa leikkauksessa. Rintojen muotoa voidaan korjata tarvittaessa myöhemmin mastopeksialla eli ryhdistysleikkauksella, jossa käytetään hyväksi rintoihin siirretty rasvavolyymi. On kuitenkin huomioitava että rasvansiirto rintoihin ei aina tuota toivottua tulosta. Kyseessä on elävän kudoksen siirtäminen ja sen tarttuvuutta on vaikea ennustaa.

Miten rasvansiirto tehdään?

Pieni rasvansiirto onnistuu paikallispuudutuksessa (esim. yhden rinnan rasvansiirto), mutta isommissa, esim. kahden rinnan rasvansiirroissa käytetään selkäydinpuudutusta tai nukutusta. Rasvan ottokohtaan tulee jämäkkä tukivaate. Ennaltaehkäisevää antibioottikuuria käytetään yleisesti rasvansiirron aikana suoraan suoneen.

Miten leikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Tupakointi pitäisi lopettaa mieluiten kuukausia ennen toimenpidettä. Mitä pidempään kudokset saavat toipua tupakoinnista, sen parempi. Tulehduskipulääkkeet (esim. Disperin, Aspirin, Primaspan, Burana, Ibusal, Ketorin ja vastaavat sekä flunssalääkkeet) jätetään pois kaksi viikkoa ennen toimenpidettä, koska ne voivat aiheuttaa turhia verenvuotoja ja mustelmia. Samoin kalaöljykapselit, omega-3-6-rasvahappovalmisteet ja valkosipuli voivat aiheuttaa vuototaipumusta, ja ne suositellaan tauotettavaksi jopa useita viikkoja aiemmin. Tukevien lentosukkien pitäminen toimenpidepäivänä ja vielä 1-2 vrk sen jälkeen on suositeltavaa, ja aivan erityisesti jos veritulppariski katsotaan esim. ylipainon tai e-pillereiden vuoksi kohonneeksi.

Kaikille yli 30-vuotiaille naisille tehdään mammografia ja ultraääni ennen rintojen rasvansiirtotoimenpidettä. Lähetteen saa edeltävällä vastaanottokäynnillä.

Rasvansiirron edellytyksenä on, että siirrettävää rasvaa riittää tarvittaessa ainakin kahteen siirtokertaan. 1000 ml rasvaa on yllättävän paljon ja suurin siirron este on riittämätön rasvavarasto.

Kotiin pääsee samana päivänä. Lopullinen tulos on arvioitavissa noin 3 kk kuluttua, jolloin toimenpide voidaan uusia. Parhaan tuloksen saa yleensä kahdella tai useammalla perättäisellä rasvansiirrolla. Rintaan asettunut ja tarttunut rasva on pysyvää ja lihoo ja laihtuu potilaan mukana.

Voiko rasvansiirron yhteydessä tehdä rasvaimun?

Samassa yhteydessä voidaan rasvansiirron jälkeen tehdä laajempi rasvaimu, jos potilas niin haluaa. Esimerkiksi vatsanpeitteissä saattaa olla hyvinkin runsaasti rasvaa, josta siirretään vain pieni osa. Rasvansiirtohintaan kuuluu siirrettävän rasvan otto sovitusta kohdasta, tasoittelu ja rasvan siirto, ei siis laajempi rasvaimutoimenpide. Toki täydentävä varsinainen rasvaimu on siirtotoimenpiteen yhteydessä jonkin verran edullisempi kuin erikseen tehtynä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että jos rasvaa tarvitaan mahdolliseen seuraavaan siirtokertaan, sitä kannattaa jättää jäljelle ”varastoon”.

 RasvansiirtoRintaimplantit
Kuppikoon lisäys½-1haluttu määrä
Leikkausten lukumäärä1-3*1
Leikkausaika2 h40 min
Anestesiamuotoyleisanestesiayleisanestesia
Rinnan muotoalkuperäinenvoidaan muotoilla implanteilla
Rinnan kovettuminen-< 0,5 %
Rasvakystia rintaanharvinaista-
Rinnan tuntomuutokset-harvinaisia
Kehon rasvaa saatavilla> 1000 ml-
Tulos nähtävissä6-8 vkheti**
Tavallisin este leikkaukselleriittämättömästi rasvaa-
Tukiliivi leikkauksen jälkeen-kyllä
Konsultaatiokäyntivälttämätönvälttämätön
Dieettihiilihydraatteja-
Tulospysyvä, rasvasolut lihovat/laihtuvat kehon mukaanmahdollisesti implantti joudutaan uusimaan
Mammografia/UÄvälttämätön-
Verikokeita--
Kapselitakuu-sis. hintaan
Siirretystä rasvasta jää keskimäärin54 %-
"*leikkaus voidaan uusia mikäli yhdellä siirteellä ei saada riittävää tulosta
*** lopullinen hinta riippuu tarvittavien leikkausten lukumäärästä"
** koon lisäys nähtävissä heti, lopullinen muoto saavutetaan 1-3 kuukaudessa

Palveluiden hinnat on ilmaistu ilman arvonlisäveroa. Hoito on alv-vapaa, jos kyseessä on terveyden- tai sairaanhoidoksi laskettava diagnosointi tai hoito. Lue lisää Veroviraston sivuilta tai keskustele lääkärin kanssa.

Sairaala KL:ssa voit maksaa myös osamaksulla. Lue lisää.
  • Haluatko tietää lisää?

  • Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle seuraavan arkipäivän aikana.
  • Ota yhteyttä