Rintojen pienennys helpottaa niskahartia vaivoja

Rintojen pienennys helpottaa niskahartia vaivoja

Rintojen pienennys helpottaa niskahartia vaivoja Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa kipuja niskan ja hartioiden alueelle. Rintojen pienennys voi olla ajankohtainen myös silloin, jos omat rinnat tuntuvat epäsuhtaisilta muun kehon kanssa tai jos isot rinnat aiheuttavat toistuvia ongelmia rinnanalusiholle.

Miten rintojen pienennys tehdään?

Rintojen pienennys tehdään nukutuksessa. On olemassa monia eri leikkaustekniikoita ja oleellista on, että leikkaava plastiikkakirurgi tuntee tekniikkansa ja sen rajat. Perinteisin ja käytetyin on ns. ankkuriviillosta tehty leikkaus. Rintojen pienennys voi olla sadasta grammasta useihin kiloihin rintaa kohden. Ennen leikkausta tehty mammografia on välttämätön. Leikkaus kestää yleensä alle 1.5 tuntia. Kotiutus on samana iltana tai seuraavana aamuna.

Miten leikkaukseen ja jälkihoitoon pitää valmistautua?

Tukiliivien käyttö leikkauksen jälkeen on tärkeää, yleensä liivejä pidetään yötäpäivää ainakin ensimmäinen kuukausi ja tämän jälkeen aina fyysisessä rasituksessa. Rintojen pienennyksen jälkeen rinnat asettuvat lopulliseen muotoonsa muutamien kuukausien kuluttua. Työstä riippuen sairausloman pituus vaihtelee 1-4 viikon välillä. Kevyeen toimistotyöhön pystyy jo viikon kuluttua leikkauksesta. Yleensä kipu ei ole suuri ongelma ja Burana tai vastaava lääke on riittävä kipujen hillitsemiseen.

Tavallisin kommentti rintojen piennysleikkauksen jälkeen on: “miksei tätä tehty aikaisemmin?”. Niskakivut jäävät leikkauspöydälle. Suomlaisen tutkimuksen mukaan rintojen piennesleikkaus parantaa elämänlaatua yhtä paljon kuin tekonivelleikkaus.

Liittyykö rintojen pienennysleikkaukseen komplikaatioita?

Rintojen pienennykseen liittyy samat yleiset, harvinaiset komplikaatioriskit kuin muihinkin leikkauksiin: haavatulehdus, verenvuoto tai mustelmamuodostus, epätoivottu arpeutuminen tai arpien leviäminen. Rinta voi myös kiinteytyä muutamaksi kuukaudeksi arpikudoksesta johtuen. Tuntohermojen venyttyminen tai katkeaminen erittäin harvoin aiheuttaa rintaan tunnottomuutta tai tunnon yliherkkyyttä joksikin aikaa. Pysyvä tunnottomuus on mahdollinen, mutta hyvin harvinainen komplikaatio. Yleensä rinnat paranevat hyvin parin kolmen viikon mustelmien ja turvottelun jälkeen. Lue hoito-ohje.

Katso ennen ja jälkeen -kuvat

Haavan paraneminen

Palveluiden hinnat on ilmaistu ilman arvonlisäveroa. Hoito on alv-vapaa, jos kyseessä on terveyden- tai sairaanhoidoksi laskettava diagnosointi tai hoito. Lue lisää Veroviraston sivuilta tai keskustele lääkärin kanssa.

Sairaala KL:ssa voit maksaa myös osamaksulla. Lue lisää.