Kasvojen kohotus eli facelift

Kasvojen kohotus eli facelift

Kasvojen kohotus eli facelift Kasvojen kohotus nostaa ilmettä ja tulokset ovat pitkäkestoisia.

Kenelle kasvojen kohotus sopii?

Ikääntyminen, hormonaaliset tekijät ja monet muut tekijät, kuten suuri altistuminen auringonvalolle, aiheuttavat ihon ohenemista ja samalla iho menettää kimmoisuuttaan. Painovoima puolestaan vetää kudoksia alaspäin ja näin kerääntyy löystynyttä ihoa alakasvoille ja usein myös helttana kaulalle leuan alle. Raju laihtuminen voi myös aiheuttaa saman.

Miten kasvojen kohotus tehdään?

Facelift, eli kasvojen kohotusleikkaus kohdistuu poskien, kaulan ja suupielten seutuun. Kasvot voidaan jakaa kolmeen alueeseen kasvojen kohotuksesta puhuttaessa.

1) Laskeutunut otsa voidaan kohottaa otsan kohotuksella (brow lift),

2)  laskeutunut poski voidaan kohottaa keskikasvokohotuksella (midface lift) ja

3) perinteisellä kasvojen kohotuksella tarkoitetaan alakasvojen ja kaulan laskeutuneiden ja riippuvien kudosten kohottamista.

Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, jolloin annetaan myös suonensisäisesti kipu- ja rauhoittavia lääkkeitä. Leikkaus voidaan tehdä myös nukutuksessa. Leikkaus kestää noin 2.5 tuntia. Leikkaukseen liittyvä tavallisin väärinkäsitys lienee se, että kasvot kohotetaan ihoa kiristämällä, jolloin arvet leviävät ja leikkaustulos menetetään hyvin nopeasti. Sairaala KL:ssa käyttämämme tekniikka on yhdistelmä Asko Salmen yli 20 vuoden keräämästä kokemuksesta eri mestarien opeissa sekä kokemuksen myötä kertyneistä parhaista neuvoista.

Kokeneissa käsissä komplikaatiot ovat harvinaisia ja tulos on hyvä sekä pitkäikäinen. Haavatulehdus, haavanreunan kuolioituminen, epäsuotuisa arpeutuminen, epäsymmetria tai kasvohermon vaurioituminen ovat mahdollisia, mutta harvinaisia ongelmia. Myös epätyydyttävä tulos epärealististen odotusten johdosta on leikkausriski.

Kasvojen kohotukseen voidaan liittää muita leikkauksia. Riippuvat yläluomet kannattaa hoitaa samalla kertaa. Leikkauksen yhteydessä voidaan tehdä myös rasvansiirtoja esim. alaluomien silmäpussien alueella, jolloin kuopalle painunut poski saadaan entisöityä.

Miten leikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Yleensä potilas kotiutetaan samana iltana. Erityistä sidosta ei käytetä, haavateippi peittää arvet. Kylmähauteita on syytä käyttää 1-2 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Kova kipu ei kuulu toipumiseen ja tavalliset tulehduskipulääkkeet riittävät. Sairasloma kestää tavallisesti 2-4 viikkoa toimenpiteestä.

Leikkauksen jälkeen kasvojen ihossa voi ilmetä turvotusta ja mustelmia. Ihon toipuminen leikkauksesta on yksilöllistä ja kestää noin 2-5 viikkoa.  Turvotuksen katoamista voi nopeuttaa kasvojen lymfahoidolla. Ompeleet sulavat itsestään. Oleellista ihon toipumisessa on hyvä ihon hoito: suosittelemme A-vitamiinipitoisia voiteita, joiden käyttö aloitetaan mieluiten ennen leikkausta ja jatketaan loppuiän. A-vitamiini vahvistaa iän ohentamaa ihoa.

Kasvojen kohotuksen tulos säilyy vuosia. Leikkauksen voi uusia tarpeen ja lääkärin suosituksen mukaan.

Katso ennen ja jälkeen -kuvat kasvojen kohotuksesta:

Palveluiden hinnat on ilmaistu ilman arvonlisäveroa. Hoito on alv-vapaa, jos kyseessä on terveyden- tai sairaanhoidoksi laskettava diagnosointi tai hoito. Lue lisää Veroviraston sivuilta tai keskustele lääkärin kanssa.

Sairaala KL:ssa voit maksaa myös osamaksulla. Lue lisää.
  • Haluatko tietää lisää?

  • Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle seuraavan arkipäivän aikana.
  • Ota yhteyttä