Alaluomileikkaus

Alaluomileikkaus

Alaluomileikkaus Yleensä silmäluomet vaivaavat häiritsevästi iän lähestyessä viittäkymmentä, mutta joskus vaiva yllättää jo alle 40-vuotiaana.

Kenelle alaluomileikkaus sopii?

Yläluomen iho painuu alas ensin silmänurkan ulko-osassa ja vaivan pahentuessa löysä iho voi maata ripsien päällä koko yläluomen alueella. Varsin usein vaivaan liittyy myös otsan ihon löystyminen ja venyminen: kulmakarvat laskeutuvat ja yläluomen iho poimuttuu entisestään.

Myös alaluomet ikääntyvät. Ikääntymisen aiheuttama vaiva on kuitenkin toisentyyppinen: iho löystyy ja alla oleva rasva pullottaa muodostaen roikkuvat, raskaat pussit silmien alle. Ilme on väsähtänyt.

Lue lisää yläluomileikkauksesta.

Alaluomileikkaus

Alaluomileikkauksessa keskitytään poistamaan silmän alta pullottavaa rasvaa ja kiristämään silmänsulkijalihasta ihoa hyvin niukasti poistaen. Silmien alaluomien leikkaus on huomattavasti harvinaisempi leikkaus kuin yläluomien leikkaus. Lääkäri tekee aina huolellisen arvioinnin leikkauksen tarpeellisuudesta ja siihen soveltuvuudesta ennen alaluomileikkausta. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa.

Miten leikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Silmäluomileikkauksen jälkeen silmää haudotaan kylmähauteella noin tunnin ajan turvotuksen vähentämiseksi. Kylmähauteen käyttöä jatketaan kahtena seuraavana päivänä kotona. Leikkauksen jälkeen on vältettävä fyysistä rasitusta 2-3 vuorokauden ajan. Yläluomessa oleva ommel poistetaan seitsemäntenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Ensimmäisen viikon ajan luomissa on turvotusta ja jonkin verran mustelmaa. Mustelmat katoavat kokonaan 2-3 viikossa. Haava paranee normaalisti lähes näkymättömäksi muutamassa kuukaudessa.

Silmäluomileikkaukseen liittyvät komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Silmäluomien hyvästä verenkierrosta johtuen haavatulehduksia esiintyy hyvin harvoin. Yleensä arvet paranevat hyvin ja pieni valkoinen jälki jää piiloon silmäluomen poimuun. Arpikorjaukset ovat harvinaisia.

Meikkaaminen on sallittua haavan parannuttua. On suositeltavaa käyttää mahdollisimman neutraaleja ja hajustamattomia voiteita ja meikkejä. Ennen leikkausta kannattaa kiinnittää huomiota ihon kuntoon ja terveyteen. A-vitamiinivoiteella voidaan normalisoida ikääntynyttä ja auringon vaurioittamaa ihoa. Lue hoito-ohje.

Palveluiden hinnat on ilmaistu ilman arvonlisäveroa. Hoito on alv-vapaa, jos kyseessä on terveyden- tai sairaanhoidoksi laskettava diagnosointi tai hoito. Lue lisää Veroviraston sivuilta tai keskustele lääkärin kanssa.

Sairaala KL:ssa voit maksaa myös osamaksulla. Lue lisää.
  • Haluatko tietää lisää?

  • Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle seuraavan arkipäivän aikana.
  • Ota yhteyttä