Yleistä tietoa rintaleikkauksista

Yleistä tietoa rintaleikkauksista

Ongelmana rinnat Botticellin Venuksen synnyssä tuulen henkäys kuljettaa klassisen kaunista naisfiguuria simpukankuorella kohti katsojaa. Venuksen rinnat ovat sopusuhtaiset, symmetriset ja omaavat klassisen juveniilin rinnan mittasuhteet. Luonto ei kuitenkaan ole kohdellut yhtä hellävaroen kaikkia naisia ja jo Rubens loihi öljyväreillään lähempänä nykypäivää olevat normaalit rinnat: hieman kookkaat ja riippuvat. Tuntuukin, että luonto on kohdellut naisia kaltoin […]

Ongelmana rinnat

Botticellin Venuksen synnyssä tuulen henkäys kuljettaa klassisen kaunista naisfiguuria simpukankuorella kohti katsojaa. Venuksen rinnat ovat sopusuhtaiset, symmetriset ja omaavat klassisen juveniilin rinnan mittasuhteet.

Luonto ei kuitenkaan ole kohdellut yhtä hellävaroen kaikkia naisia ja jo Rubens loihi öljyväreillään lähempänä nykypäivää olevat normaalit rinnat: hieman kookkaat ja riippuvat. Tuntuukin, että luonto on kohdellut naisia kaltoin ja hyvin eriarvoisesti; siinä missä toinen kärsii olemattomista rinnoistaan, toinen tuupertuu jättirintojensa alla.

Naisen rinta on saanut vuosisatojen saatossa myös muita merkityksiä ja arvostuksia ja usein perimmäinen tarkoitus on hämärtynyt. Vai miten sopivat imettämiseen amerikkalaismalliset jättirinnat, jotka on esineellistetty pumppaamalla ne täyteen silikonia? Historia tuntee myös kulttuureja, joissa paljas naisen rinta on kuulunut jokapäiväiseen katuelämään. Ja pääsihän Cicciolinakin parlamenttiin paljaalla rinnallaan.

Yleensä ajattelemme rintoja ongelmina vain silloin kun rinta on leikattu pois syövän takia. Kuitenkin rintaongelmien kirjo on ehtymätön, paljon runsaampi ja tavallisempi kuin ensi arvaamalla luulisi. Plastiikkakirurgi törmää päivittäin ongelmaisiin rintoihin.

 

Pienet rinnat

Jotkut naiset saavat syntymälahjakseen pienet rinnat. Tavallisemmin ongelma syntyy kuitenkin imettämisen jälkeen, jolloin ennen niin muhkeat ja sopusointuiset rinnat tuntuvat kuihtuvan olemattomiin ja jäljelle jää vain pienet roikkuvat nahkapussit.

Tilanne voidaan korjata asettamalla rintalihaksen alle proteesit. Proteesin koko riippuu naisen pituudesta ja tietenkin toiveesta. Yleensä käytetään 180 – 220 ml silikoniproteeseja.

Leikkaus vaatii yleisanestesian ja leikkaustulos on heti nähtävissä – Silikoni on kuitenkin saanut aiheettoman huonon maineen proteesimateriaalina. Sen on väitetty aiheuttavan harvinaisia sidekudossairauksia, joskaan väitteelle ei ole löytynyt tieteellisesti pitävää tukea.

Useimmiten silikonin aiheuttamat haitat johtuvat kuitenkin silikonin epäasiallisesta ja harkitsemattomasta käytöstä. Silikonimassaa sellaisenaan ei pidä tunkea kudoksiin! Tulevaisuus tuonee kuitenkin silikonin korvaavat materiaalit proteesin – ja rinnan – täytteeksi asian saaman runsaan negatiivisen julkisuuden vuoksi.

 

Suuret rinnat

Nämä aiheuttavat surua vähintään yhtä paljon kuin pienet. Niskaa, hartioita ja selkää kivistää, ryhti kääntyy etukumaraan ja rinnat hyppivät ja pomppivat sinne tänne estäen liikunnan. Rinnan aluset hautuvat, maseroituvat ja välillä sieni-infektio kutiaa värjäten rinnat tulipunaisiksi.

Helpotuksen tuo rinnan pienentävä leikkaus. Rintaa voidaan pienentää muutamasta sadasta grammasta useaan kiloon. Itse olen poistanut lähes 5 kiloa rintakudosta eräältä rouvalta. Rinnat voidaan pienentää keneltä tahansa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että leikkauksen jälkeen kaikilla imettäminen ei onnistu ja leikkaus on varsin pitkä ja vaativa. Lopullisen muotonsa rinnat hakevat puolessa vuodessa leikkauksen jälkeen.

 

Roikkuvat rinnat

Usein pieniin tyhjiin rintoihin sekä suuriin rintoihin liittyy rintojen roikkuminen. Normaalisti nänni sijaitsee noin 19-21 cm soliskuopasta, jolle tasolle se voidaan nostaa useilla eri menetelmillä. Pienet muutaman cm nostot voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Suuriin kohotuksiin liittyy usein rinnan samanaikainen pienentäminen.

 

Rintojen epäsymmetria

Normaalistikin ihminen on epäsymmetrinen. Epäsymmetriset rinnat ovat hyvin tavallinen ja useimmiten myös huomaamaton löydös. Vika voi olla synnynnäinen tai esimerkiksi säästävän rintakirurgian aiheuttama. Mikäli puoliero on huomattava vaatii se korjauksen. Epäsymmetrian korjaaminen ja arpien poistaminen on hyvin vaativa ja vaikea toimenpide.

 

Puuttuva rinta

Klassisin ja rintasyövän yleistymisen myötä yleistyvä ongelma on rinnan puuttuminen.

Ulkoisen proteesin käyttäminen voi olla hankalaa ja etenkin uimapuvussa rinnan puuttuminen aiheuttaa ongelmia. Uusi rinta voidaan rakentaa useilla eri menetelmillä.

Puuttuva rinta voidaan tehdä venyttämällä rintakudosta ja korvaamalla rintakudos proteesilla. Toinen laajasti käytetty menetelmä on tehdä rinta kääntämällä pala selkälihasta ja sen päällä olevaa rasvaa sekä ihoa rintakehälle ja muovailemalla näistä rinta. Usein uusi rinta vaatii tuekseen pienen proteesin ja terveen rinnan kohotuksen.

Viimeisin, kehittynein ja myös esteettisesti paras menetelmä on muodostaa rinta alavatsalta otetusta iho-, rasva- ja lihaskielekkeestä. Lihasta otetaan mukaan vain tulitikkulaatikollinen, siten että mukaan tulee nivusesta nouseva valtimo ja laskimo, jotka pitävät hengissä koko kielekettä. Rinta muovataan kielekkeestä ja verisuonet kytketään kainalon suoniin mikrokirurgisesti. Leikkaus on suuri ja teknisesti vaativa, mutta kosmeettinen tulos on ylivoimainen.

Kaikki em. menetelmät vaativat nännin ja nännipihan uudelleen muovaamisen. Leikkaus tehdään yleensä rintojen laskeudututta noin puolen vuoden kuluttua.

 

Nännit

Yhtä kiusallisia, vaikkakaan ei yhtä näkyviä voivat olla nännien aiheuttamat ongelmat. Sisäänvetäytynyt nänni voi aiheuttaa toistuvia tulehduksia, vaikeuttaa imettämistä ja on kosmeettisesti häiritsevä. Vika voidaan korjata pienellä leikkauksella, kuten myös liian kookkaat nännit tai epämuotoiset nännipihat.

 

Venuksen rinnat vain Venukselle

Botticellin, Velasquezin ja muiden klassisten taiteilijoiden naishahmot ovat hyvänä osviittana rintoja korjattaessa. Venuksen täydellinen rinta ei kuitenkaan sovi kuin Venuksen täydelliseen vartaloon.

Lopputulos on aina rakennettava kunkin potilaan ominaisuuksien, ruumiinrakenteen ja toiveiden mukaan. Useimmiten rubensmainen runsaus on suomalaiseen vartaloon luontevinta. Mielestäni tulee myös välttää liian silmiinpistäviä ja kaikille näkyviä korjauksia.

Remedissa voidaan korjata useimpia yllä olevista vioista. Suurimmat leikkaukset vaativat kuitenkin sairaalahoitoa ja mikrokirurgisia leikkauksia tekevät vain erikoisklinikat, kuten esimerkiksi Sairaala KL Jyväskylässä.