Väsynyt ilme pois yläluomileikkauksella

Nuorekkaassa  yläluomessa ripsireuna ja luomivako muodostavat kauniin kaksoiskaaren. Iän lisääntyessä kaari häiriintyy luomivaon painuessa ensin ulkokulmasta ja hiljalleen koko matkalta ripsireunan päälle. Lopulta ripset jäävät kokonaan piiloon ja ylimääräinen iho putoaa pupillin päälle rajaten näkökenttää. Varsin usein vaivaan liittyy myös otsan ihon löystyminen ja venyminen: kulmakarvat laskeutuvat ja yläluomen iho poimuttuu entisestään. Tavallisesti silmäluomet rupeavat […]

Nuorekkaassa  yläluomessa ripsireuna ja luomivako muodostavat kauniin kaksoiskaaren. Iän lisääntyessä kaari häiriintyy luomivaon painuessa ensin ulkokulmasta ja hiljalleen koko matkalta ripsireunan päälle. Lopulta ripset jäävät kokonaan piiloon ja ylimääräinen iho putoaa pupillin päälle rajaten näkökenttää. Varsin usein vaivaan liittyy myös otsan ihon löystyminen ja venyminen: kulmakarvat laskeutuvat ja yläluomen iho poimuttuu entisestään.

Tavallisesti silmäluomet rupeavat vaivaamaan häiritsevästi iän lähestyessä viittäkymmentä, mutta joskus vaiva yllättää jo alle 40-vuotiaana. Ilme muuttuu väsyneeksi ja alakuloiseksi. Masentuneeksi.  Entinen voittaja on muuttunut luuseriksi. Peilikuva ei ole minä vaan joku muu, vanha ja ilkeä.

Yläluomileikkaus

Yläluomileikkauksen tavoitteena on palauttaa kaksoiskaari ja yläluomen normaali, nuorekas ulkonäkö sekä pirteyttää olemusta. Yläluomien korjaus on polikliininen, yksinkertainen, turvallinen ja nopea toimenpide. Leikkauksella väsynyt ilme saadaan pirteämmäksi ja näkökenttä normaaliksi. Usein leikkaus auttaa myös migreeniin ja jännityspäänsärkyyn.

Leikkaus vaatii kuitenkin tarkkuutta ja huolellisuutta, jotta tulos on hyvä ja paraneminen nopeaa. Leikkaus tehdään aina paikallispuudutuksessa. Puudutuksen jälkeen toimenpide on kivuton. Myöskään kova jälkikipu ei kuulu leikkaukseen.

Parhaan tuloksen varmistamiseksi olemme käyttäneet lähes 20 vuotta radiotaajuusveistä leikkaamiseen.  Otimme tekniikan käyttöön ensimmäisenä Suomessa ja hoidettuja potilaita on tuhansia. Alkuvaiheessa julkaisimme myös tutkimuksen tekniikan turvallisuudesta; ongelmat ovat harvinaisia ja potilastyytyväisyys kouluarvosanoin 9.5/10.

Radiotaajuusneula värisee ja leikkaa kudosta samalla hyydyttäen pienet verisuonet. Niinpä mustelmoituminen on yleensä hyvin vähäistä. Neula on hyvin tarkka instrumentti ja mahdollistaa pienetkin kudospoistot  – päinvastoin kuin muut tekniikat. Arpi vastaa veitsellä tehtyä arpea, koska leikkaaminen ei perustu lämpöön (laser) vaan liikkeeseen.

Ennen leikkausta iho pintapuudutettaan Emla® puudutesalvalla. Itse leikkaus kestää runsas 20 minuuttia. Poistettavat ihoalueet merkitään tussilla. Yläluomesta ei voi ottaa ihoa pois miten sattuu: silmän on sulkeuduttava kiristyksettä leikkauksen jälkeen. Ulkosyrjän silmäpussit vaativat arven venyttämistä ulkosivulla. Nuorilla tätä ei tehdä. Haavan sulkuun käytämme hyvin ohutta ihon sisällä kulkevaa ommelta, joka ei jätä tikkien jälkiä iholle. Ommel on myös helppo poistaa viikon kuluttua yksinkertaisesti vetämällä lanka pois. Haava peitetään  ohuella Micropore® haavateipillä viikoksi.

 

Jälkihoito

Silmäluomileikkauksen jälkeen silmää haudotaan kylmähauteella noin tunnin ajan turvotuksen vähentämiseksi. Kylmähauteen käyttöä jatketaan kahtena seuraavana päivänä kotona. Leikkauksen jälkeen on vältettävä raskasta fyysistä rasitusta muutaman vuorokauden ajan. Ensimmäisen viikon ajan luomissa on turvotusta ja jonkin verran mustelmaa. Mustelmat katoavat kokonaan 2-3 viikossa. Haava paranee normaalisti lähes näkymättömäksi muutamassa kuukaudessa. Paraneminen on aina yksilöllistä.

 

Ongelmat

Silmäluomileikkaukseen liittyvät komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia. Silmäluomien hyvästä verenkierrosta johtuen haavatulehduksia esiintyy erittäin harvoin. Pölyisenä aikana silmä voi tulehtua. Vaiva paranee antibioottitipoilla. On tärkeää muistaa, että viikko leikkauksen jälkeen arpi on heikko eikä kestä venytystä. Jos arpi aukeaa annetaan sen parantua arpeutumalla. Arpikorjaukset ovat erittäin harvinaisia. Yleensä arvet paranevat hyvin ja pieni valkoinen  jälki jää piiloon silmäluomen poimuun.

Meikkaaminen on sallittua haavan parannuttua. On suositeltavaa käyttää mahdollisimman neutraaleja ja hajustamattomia voiteita ja meikkejä. Ennen leikkausta kannattaa kiinnittää huomiota ihon kuntoon ja terveyteen. A-vitamiinivoiteella voidaan normalisoida ikääntynyttä ja auringon vaurioittamaa ihoa. A-vitamiini vahvistaa ihoa ja oikoo pieniä ryppyjä. Itse olemme käyttäneet A-vitamiinia sisältäviä Environ® ihonhoitotuotteita 20 vuotta.

Yläluomileikkaus on tavallisin plastiikkakirurginen leikkaus. Niinpä olemme kehittäneet mahdollisimman turvallisen, nopean ja luotettavan tekniikan vaivan korjaamiseksi.