
Usein keskustellessani asiakkaideni tai muiden alojen lääkärien kanssa minulta kysytään, mitä uutta plastiikkakirurgiassa? Vakiovastaukseni on tavallisesti rasvansiirteet, joita sovelletaan laajasti eri tarkoituksissa ja kehonosissa. Ovatko rasvansiirteet sitten mitään uutta? Tosiasiassa kirurgit aloittivat niiden käytön jo kymmeniä vuosia sitten. Vasta 2000-luvulla ne ovat kuitenkin yleistyneet ja tulleet toimenpiteiden valtavirraksi. Miksi näin? Vasta nyt tiedämme riittävästi milloin […]
Usein keskustellessani asiakkaideni tai muiden alojen lääkärien kanssa minulta kysytään, mitä uutta plastiikkakirurgiassa?
Vakiovastaukseni on tavallisesti rasvansiirteet, joita sovelletaan laajasti eri tarkoituksissa ja kehonosissa. Ovatko rasvansiirteet sitten mitään uutta? Tosiasiassa kirurgit aloittivat niiden käytön jo kymmeniä vuosia sitten. Vasta 2000-luvulla ne ovat kuitenkin yleistyneet ja tulleet toimenpiteiden valtavirraksi. Miksi näin? Vasta nyt tiedämme riittävästi milloin ja miten toimenpide kannattaa suorittaa, jotta tulokset olisivat hyviä. Tämän saavutuksen taustalla on satoja julkaistuja tutkimuksia (sekä perus- että kliinistätutkimusta), valtavasti käytännön potilastyötä ja siitä saatavaa palautetta.
Ollessani Melbournessa Tri Mendelsonin vieraana, vaikutuin hänen tekemistään yläluomileikkauksista 30 vuoden takaa. Seurantakuvissa tulos oli pitänyt hämmästyttävän hyvin vuosikymmeniä. Hän taasen oli saanut oppinsa yläluomitoimenpiteeseen menetelmää 70-luvulla kehittäneeltä havaijilaiselta kirurgi Flowersilta. Tri Mendelson toki kehitti edelleen leikkausta mm. olemalla varovaisempi silmäluomien rasvanpoistossa. Näin hän vältti vasta pitkän ajan kuluttua esiin tulevan vanhentavan sivuvaikutuksen: silmäkuoppien tyhjenemisen.
Esteettisen kirurgian oheen on tullut ns. esteettinen medisiina. Ensimmäistä suorittavat tai kuuluisi suorittaa koulutetut plastiikkakirurgian erikoislääkärit ja jälkimmäistä sektoria nähtävästi tekee kuka vaan.
Teollisuuden intresseissä on myydä tuotteita ja hoitoihin käytettäviä laitteita mahdollisimman paljon. Uutuuden ja helppouden nimissä tuodaan vallankumouksellisia hoitomuotoja, jotka korvaisivat leikkaukset.
Varsinkin esteettisen medisiinan puolella hoitoja suorittavat henkilöt, joilla ei ole riittävää koulutuspohjaa suorittaa toimenpiteitä eikä arvioida erilaisten tutkimustulosten painoarvoa. Välillä tuntuu siltä, että markkinavoimille sopii hyvin, että eri tahot ovat riittävän tietämättömiä.
Ultraäänienergialla (UÄ) tehtäviä rasvanpoistoja ja vartalon muokkauksia alettiin mainostaa uutuutena alle 10 vuotta sitten. Kiiltävissä mainoskuvissa lupailtiin täydellistä vartaloa ilman kirurgiaa. Kaikilla klinikoilla, jotka halusivat olla ajan hermolla, tuli olla UÄ rasvanpoisto tarjolla. Kuitenkin menetelmän alkuinnostus on alkanut vähitellen laantua pitkälti ennalta arvaamattomien tulosten takia, eikä vakavilta sivuvaikutuksiltakaan ole voitu välttyä. STUKES varoittaa näiden laitteiden energiavaikutuksista jopa kymmenien senttien syvyyteen kehossa eli rasvakudoksen alapuolelle.
Kummallisinta uutuutta onkin, että samaisella ultraäänienergialla voikin tehdä veitsettömän kasvojen kohotuksen. Tämän toisen laitevalmistajan mukaan UÄ ei hävitäkään rasvaa kasvoista??, vaan selektiivisesti kiristää kasvojen lihaskalvoja (SMAS) ja aikaansaa nuorentavan vaikutuksen.
Itse kasvokirurgiaa tekevänä olen huomannut, että hoikimmallakin potilaallani SMAS sisältää rasvaa. Kirurgisen kasvojen kohotuksen yhteydessä laitetaan usein rasvansiirteitä, joilla halutaan palauttaa toivottuihin kohtiin nuoruuden pyöreyttä ja pehmeyttä. Yksi kasvojen ikämuutosten merkki on rasvan väheneminen.
Listaa voisi jatkaa vielä vaikka kuinka. Miten kävikään kasvoihin pujotettaville väkäslangoille, entäpä pistoksille, jotka poistavat kaksoisleukaa? Jälkimmäisestä vastaanotin viikko sitten varoituskirjeen siihen liittyvien kudoskuolioiden takia, kun ainetta menee väärään paikkaan. Kaksoisleuan saa ja on saanut jo kauan sitten turvallisesti poistettua plastiikkakirurgin tekemällä rasvaimulla.
On hyvä, että alalla on kehitystyötä ja tuodaan uutta. Valitettavasti emme kuitenkaan aina tiedä uusimpien hoitomenetelmien pitkäaikaisvaikutuksia ja haittavaikutuksia.
Tästä on hyvänä esimerkkinä viime aikoina ilmennyt hyvin harvinainen rintojen lymfooma, johon voi myötävaikuttaa voimakkaasti karheapintainen rintaimplantti. Tämä harvinaisuus on tullut esille vasta 26 vuoden käyttökokemuksen ja n. 5000000 asetetun implantin jälkeen.
Puoskarilakia meillä ei vielä ole, mutta yksi ”valvova viranomainen” on taukoamatta hereillä: SOME. Sen myötä moni hoitomenetelmä menettää nopeasti uutuuden viehätyksensä.
Tatu Tarkka
Kirurgian ja Plastiikkakirurgian erikoislääkäri