Silikonit ja syöpä

Silikonit ja syöpä

Usein kuultu kysymys on: aiheuttavatko rintaimplantit syöpää tai muuta sairautta?

Syöpä rintaimplanteista?

Tähän saakka vastaus on ollut helppo antaa, koska syövän ja monen muun sairauden yhteyttä silikoni-implantteihin tutkittiin runsaasti 90-luvulla, jolloin silikoni-implanttien käyttö Yhdysvalloissa oli kiellettyä. Mitään yhteyttä eri sairauksien ja silikonin välillä ei voitu osoittaa ja niinpä silikoni-implantit saivat synninpäästön myös USA:ssa.

Viime vuosina tähän auvoiseen oloon on kuitenkin tullut pieni särö, joka näyttäisi kasvavan. Vuonna 1997 raportoitiin ensimmäisen kerran erittäin harvinaisesta syövästä rinnassa, jossa oli silikoni-implantit. Sittemmin raportteja kertyi enemmän, mutta riski tuntui silti olevan äärimmäisen pieni: 7-15 / 1 000 000 implantoitua naista kohden.

 

Syypäänä karheat implantit?

Kyseessä oli todella harvinainen imukudokseen liittyvä kasvain (ALCL=anaplastinen suurisoluinen lymfooma), jonka ennuste oli erittäin hyvä. Erikoista sairaudessa oli, ja on edelleen, että se näytti liittyvän vain karheisiin implantteihin. Implantin sisuksella – sisälsi se keittosuolaa tai silikonia – ei ollut mitään tekemistä sairastumisriskin kanssa.

Koska kyseessä tuntui olevan erittäin harvinainen sairaus ja koska Suomessa rintaimplantteja on selkeästi vähemmän kuin muissa maissa, niin ei näyttäisi olevan syytä huoleen.

 

Esiintyvyys ja oireet

Istuin pari viikkoa sitten Gardonessa Garda-järven rannalla kuuntelemassa viimeisintä tietoa asiasta. Uusin eurooppalainen tieto poikkesi melkoisesti edellisestä (jonka voit edelleen löytää FDA:n sivuilta). Euroopassa on aktiivisesti tutkittu ALCL:n esiintyvyyttä. On arvioitu, että esiintyvyys yli 15-vuotilailla naisilla on n. 1 / 40 000 (15-65 v implantotitua naista kohden).

Joissakin Euroopan maissa tautia ei näyttäisi esiintyvän lainkaan (esim. Saksa ja Suomi), mutta tämä lienee rekisteröintiharha. Ruotsissa tapauksia on ollut neljä ja Suomessa laskennallisesti arvioituna pitäisi olla kaksi.

ALCL esiintyy vain karheilla implanteilla. Syytä tähän ei vieläkään tiedetä. Krooninen pitkittynyt tulehdus kudoksessa näyttäisi laukaisevan sairauden. Huolestuttavaa on, että teollisuussilikonia sisältävät PIP (huijaus)implantit aiheuttavat ALCL:ää.

Oireena on rinnan nopea ja voimakas turpoaminen keskimäärin 7-8 vuotta rintaimplanttien laiton jälkeen. Diagnoosi vaatii rinnan tyhjentämisen nesteestä, tarvittaessa koepalat ja erikoisvärjäykset. Sairaus voidaan hoitaa. Yleensä hoidoksi riittää sairaan rinnan kapselin poisto kokonaisuudessaan ja seuranta.

 

Syytä huoleen?

Sairaus on erittäin harvinainen, vaikka se olisikin yleisempi kuin ensimmäiset raportit kertoivat. Suomessa ei ole tavattu yhtäkään tapausta tähän mennessä. Todennäköisesti jatkossa sileäpintaisten rintaimplanttien käyttö kuitenkin kasvaa, koska nykytiedon mukaan ne eivät aiheuta ALCL:aa.

Tutkimus on kiivasta kehitettäessä uusia nanopäällysteisiä ja entistä turvallisempia implantteja myös tässä suhteessa. Silikonin yhteyksiä muihin sairauksiin ei ole edelleenkään löydetty. Silikoni on erittäin yleinen materiaali kaikissa lääketieteellisissä laitteissa ja tarvikkeissa.

 

Asko Salmi

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri