Rintojen poisto sukupuolen korjauksen yhteydessä

Rintojen poisto sukupuolen korjauksen yhteydessä

Viime vuosina olemme lisääntyvässä määrin törmänneet asiakkaisiin, jotka ovat olleet sukupuolen korjauksen vuoksi tutkimuksissa, saaneet diagnoosin ja jääneet odottamaan hoitoon kuuluvia kirurgisia toimenpiteitä. Lehtitietojen mukaan tämä potilasryhmä on yksi nopeimmin kasvavista TAYS:ssa. 2010 tutkimuksiin tuli 65 henkilöä. Kuinka ollakaan julkisen puolen jonot tuntuvat pitkiltä. Oma kokemuksemme rintojen poistoon hakeutuvista on hyvin positiivinen. He ovat nuoria, […]

Viime vuosina olemme lisääntyvässä määrin törmänneet asiakkaisiin, jotka ovat olleet sukupuolen korjauksen vuoksi tutkimuksissa, saaneet diagnoosin ja jääneet odottamaan hoitoon kuuluvia kirurgisia toimenpiteitä. Lehtitietojen mukaan tämä potilasryhmä on yksi nopeimmin kasvavista TAYS:ssa. 2010 tutkimuksiin tuli 65 henkilöä. Kuinka ollakaan julkisen puolen jonot tuntuvat pitkiltä.

Oma kokemuksemme rintojen poistoon hakeutuvista on hyvin positiivinen. He ovat nuoria, terveitä ja hyvin kypsiä kaiken kokemansa jälkeen. Kirurgiselle toimenpiteelle ei yleensä ole esteitä. Teemme rintojen poiston eli subkutaanimastektomian omalla modifioidulla menetelmällä, joka on osoittautunut hyvin menestyksekkääksi.

Leikkaus tehdään nukutuksessa ja leikkausta seuraava yö vietetään heräämössämme, jotta herääminen on turvallista ja mahdollinen kipu ja huonovointisuus saadaan hoidetuksi. Nukutuksen alussa rinnat puudutetaan paikallispuudutteella, jolla voidaan vähentää leikkauksen aikaista verenvuotoa. Lisäksi anestesia-aineiden tarve vähenee leikkauksen aikana ja kipu on vähäisempää välittömästi heräämisen jälkeen. Puudutteessa oleva adrenaliini supistaa kudoksen verisuonet jolloin näkyvyys leikkausalueella on hyvä ja leikkaus voidaan tehdä anatomisesti oikeassa tasossa. Rintakudos poistetaan kokonaisuudessaan rasvan alta ja pitkin rintalihaksen pintaa. Tavallisimmin poistettu rinta painaa 200-300 grammaa.

Rintaa ei suljeta suoraan vaan käytämme ns. tensiosuturoita (adheesiosuturoita), joilla syntynyt ”kuoppa” suljetaan ensin sisältäpäin. Näin rinnan alle ei jää kuollutta tilaa, joka muutoin keräisi verenpurkaumia tai nesteonteloita (seroma). Dreenejä eli laskuputkia käytämme hyvin harvoin – jos koskaan. Tensiosutura tekniikkaa olemme käyttäneet aikaisemmin vatsapeiteiden kiristyksen yhteydessä, jossa se on osoittanut erinomaisuutensa yli 200 tehdyn leikkauksen yhteydessä.

Normaalikokoinen rinta voidaan poistaa nännipihan reunaan tehdystä kaarevasta viillosta, jolloin saadaan minimaalinen arpi. Nänni ja nännipiha jäävät paikoilleen pienen ihokielekkeen varaan. Erittäin kookkaat rinnat vaativat laajan ihonpoiston, jolloin leikkauksen aiheuttamat arvet ovat suuremmat. Yleensä viilto on poikittainen. Nänni ja nännipiha joudutaan tällöin siirtämään vapaana ihonsiirteenä.

Ongelmat leikkauksen jälkeen ovat vähäisiä. Jälkiverenvuotoja tai nesteonteloita emme ole joutuneet korjaamaan tai punktoimaan. Mustelmat ja turvotus lähtevät 2-3 viikossa. Poikkiviillon arvet pyrkivät leviämään ja joskus kasvavat hypertrofisiksi paksuiksi makkaroiksi, jotka vaativat korjauksia, silikonihoitoja ja kortisonia.. Vapaat ihonsiirteet eivät aina tartu ja toisinaan nännipihan kuntoutumineen vaatii pitkittynyttä puhdistusta ja haavanhoitoa. Kaariviillosta tehdyssä leikkauksessa on myös pienenä riskinä nännipihan alaosan verenkiertohäiriö, jolloin haavan paraneminen pitkittyy. Mikäli näin käy niin kannattaa muistaa: kaikki haavat paranevat aikanaan.

Leikkauksen jälkeen suosittelemme tukivyön käyttöä 2-4 viikkoa. Suihkuun voi mennä seuraavana päivänä. Yleensä leikkauksen jälkeinen kipu on vähäistä ja tavalliset tulehduskipulääkkeet riittävät sen kupeeramiseen. Toimistotyöhön voi palata muutamassa päivässä, mutta raskaanpaa fyysistä työtä välttäisin 3-4 viikkoa. Kontrollikäynnit kuukauden ja puolen vuoden kuluttua kuuluvat leikkauksen hintaan. Yleensä pystymme järjestämään leikkauksen muutaman viikon varoitusajalla.