Rintaleikkaukset

Rintaleikkaukset

Luonto ei ole tasa-arvoinen: siinä missä yksi tuupertuu kookkaiden rintojen aiheuttamien niska-hartiasärkyjen alle, toinen tuskailee rintojensa olemattomuutta ja kolmas voivottelee ulkoisen rintaproteesin sopimattomuutta ja hankaluutta. Yksi plastiikkakirurgian keskeisimpiä ongelma vyyhtejä ovatkin luonnon kaltoin kohtelemat naiset ja heidän rintansa; saisiko tätä suuremmaksi, pienemmäksi tai saisiko edes jonkinlaisen rinnan puuttuvan tilalle? Useimmiten apu löytyy plastiikkakirurgilta: nykytekniikalla voimme […]

Luonto ei ole tasa-arvoinen: siinä missä yksi tuupertuu kookkaiden rintojen aiheuttamien niska-hartiasärkyjen alle, toinen tuskailee rintojensa olemattomuutta ja kolmas voivottelee ulkoisen rintaproteesin sopimattomuutta ja hankaluutta. Yksi plastiikkakirurgian keskeisimpiä ongelma vyyhtejä ovatkin luonnon kaltoin kohtelemat naiset ja heidän rintansa; saisiko tätä suuremmaksi, pienemmäksi tai saisiko edes jonkinlaisen rinnan puuttuvan tilalle? Useimmiten apu löytyy plastiikkakirurgilta: nykytekniikalla voimme turvallisesti ja nopeasti rakentaa kokonaan uuden rinnan, pienentää liian suuria rintoja, antaa uuden kukoistuksen pienille nyssyköille tai parantaa eriparisten rintojen symmetriaa.

Kookkaiden rintojen tuoma rasitus on tuntematonta meille miehille ja usein vaiva yritetäänkin vähätellä olemattomiin. Kuitenkin nähdessään rintojen pienennysleikkauksen läpikäyneen naisen helpottuneen olon voi olla täysin vakuuttunut vaivan aiheuttamasta piinasta ja leikkauksen suomasta helpotuksesta. Tavallisimmin kookkaat rinnat aiheuttavat toistuvia niska-hartiasärkyjä fysikaalisine hoitoineen ja töistä poissaoloineen. Myös urheileminen ja kuntoilu on mahdotonta tai liian hankalaa rintojen hytkyessä ylenmääräisesti. Oma ongelmansa on liivien hankinta; riittävän kokoisia rintarinkkoja on mahdotonta löytää ja kaupan hyllyltä saatavat super-DD kupit tuntuvat huvittavan pieniltä ja heppoisilta. Apu ongelmaan löytyy plastiikkakirurgin veitsestä. Rintojen pienennysleikkaus kestää alle 1.5 tuntia ja tuo pysyvän helpotuksen kookkaiden rintojen aiheuttamiin vaivoihin. Rintakudosta voidaan poistaa muutamasta sadasta grammasta useisiin kiloihin. Sisukkaimmat sisaret kampeavat itsensä kotiin leikkausta seuraavana päivänä ja töihin voi palata 1-4 viikon kuluttua leikkauksesta työstä riippuen. Kuitenkin rintojen täydellinen parantuminen sekä arpien kypsyminen kestää useita kuukausia ja lopullinen tulos voidaan nähdä puolen vuoden kuluttua leikkauksesta. Tottahan leikkauksesta jää pysyvät arvet, kuten muistakin leikkauksista, mutta nämä peittyvät uusien pienempien ja kevyempien rintojen sekä kivuttomien hartioiden suoman mielihyvän alle.

Suuririntaisen on vaikea kuvitella sitä mielipahaa, jonka pienirintaisuus tai rinnattomuus kanssasisaressa voi aiheuttaa. Kuitenkin suru on yhtä suuri kuin suuririntaisella, joskin toisen luonteinen: puserot ja mekot tuntuvat valahtavan sukkana lattialle ja naisellisten muotojen puuttuminen kalvaa minäkuvaa. Rintojen suurentaminen on pienentämistä huomattavasti yksinkertaisempi ja kevyempi, joskin tarkkuutta vaativa leikkaus. Tavallisimmin vaiva korjataan joko rintakudoksen tai rintalihaksen alle asetettavan proteesin avulla. Proteeseja on monenmoisia kuten myös täytteitä: ehdoton suosikkini on uusi tippamallinen silikoniproteesi, joka antaa rinnalle kauniin luonnollisen muodon. Proteesin sisällä silikoni on hyytelöity, jolloin se ei valu kuin siirappi, kuten vanhoissa silikioniproteeseissa, jos proteesi sattuisi rikkoutumaan. Sinänsä proteesin rikkominen on taitolaji eikä enää onnistu ilman apuvälineitä proteesin ollessa turvallisesti asennettuna paikalleen. Tavallisesti rintoja suurennetaan 200-300 ml proteesilla, joilla saadaan luonnollinen ja esteettisesti hyvä tulos. Tottahan proteeseja löytyy lähes litran ämpäreihin asti, mutta onneksi Suomessa näitä Dolly Parton-malleja harvoin kysellään. Rintojen kohotusleikkaus kestää noin tunnin, toipuminen on yksilöllistä ja rintojen pehmeneminen ja lopullinen muotoutuminen tapahtuu muutamassa kuukaudessa. Suotta silikoni on saanut huonon maineen: tieteellistä näyttöä silikoniproteesien terveysriskeistä ei ole. Tunnettu ongelma on joillekin onnettomille syntyvä liiallinen kapseli proteesin ympärille, jolloin rinta kovettuu, kipeytyy ja proteesin muoto muuttuu pallomaiseksi. Kenelle kapseli syntyy ja miksi on edelleen arvoitus, mutta samalla tavalla yksilöllisesti käyttäytyvät myös muut leikkaushaavat: siinä missä yhdellä on kaunis viivamainen arpi toinen kehittää arpeen rumaa vallimaista kudosta.

Rinnan puuttuminen syöpäleikkauksen jäljiltä on kasvava ongelma rintasyövän lisääntyessä. Usein rinnan korvikkeena oleva ulkoinen proteesi on painava, hankala käyttää ja rikkoutuu ajan myötä. Proteesin kanssa tempoileminen muistuttaa jatkuvasti leikatusta syövästä aiheuttaen ahdistusta. Myöskään uiminen tai saunominen porukassa eivät kuulu näiden potilaiden suosikki harrastuksiin.

Uuden rinnan muovaaminen omasta kudoksesta onkin leikkaus, joka luo fyysisesti ja psyykkisesti tasapainoisen ja tyytyväisen naisen. Rinta voidaan tehdä useilla eri tekniikoilla riippuen potilaan ruumiin rakenteesta, iästä ja toivomuksista. Hieman Rubens-tyyppisellä sisarella on usein riittävästi rasvaa selässä, jotta rinta voidaan räätälöidä selästä siirretystä kudoksesta. Leikkaus on yksinkertaisempi ja lyhytkestoisempi kuin alavatsan ns. TRAM-leikkaus, mutta antaa oikein valituilla naisilla kauniin tuloksen. TRAM- rinta muovataan navan alapuolelta otetusta kudoksesta, jolloin myös hieman liikaa pömpöttäva alavatsa kaunistuu. Leikkaus vaatii mikrokirurgiaa, sillä uusi rinta saa verenkiertonsa kainalon 1.5-2 mm läpimittaisista verisuonista. Leikkaus vaatiikin sujuvasti toteutuakseen kaksi kokenutta plastiikkakirurgia, 2-3 tuntia leikkausaikaa ja noin viiden viikon toipumisajan. Lopullinen rinnan muoto nähdään noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta. TRAM leikkaus on sekä tekijöilleen että potilaalle vaativa leikkaus, mutta tulos on ylivoimainen verrattuna muihin tekniikoihin.

Em. tekniikoita joko yksinään käyttämällä tai erilailla kombinoituina voidaan useimmat rintaongelmat ratkaista esim. eripariset rinnat voivat vaatia toisen rinnan pienentämistä ja toisen kohottamista proteesin avulla. Ongelmana rintaleikkauksissa on rinnan koon arviointi; ainoa käytettävissä oleva tilavuusmittari on kirurgin näppituntuma, joten hyvä lopputulos vaatii kokemusta. Tulevaisuudessa voimme ehkä käyttää 3-uloitteista kameraa rintojen tilavuuksien mittaamiseen ja näin optimoida rintojen symmetrian.