Rinnan korjaus selkäkielekkeellä

Rinnan korjaus selkäkielekkeellä

Tavallisimmat rinnat korjausmenetelmät rinnan poiston jälkeen ovat alavatsalta otettava TRAM kieleke tai selästä otettava LD -kieleke. LD -kielekkeen nimi tulee Latissimus Dorsi lihaksesta, joka leikkauksessa irrotetaan sen päällä olevan ihokielekkeen kanssa, tunneloidaan kainalon alitse ja eteen ja muovaillaan rinnaksi. Selkäkielekettä voidaan käyttää mikäli TRAM -kielekettä ei voida jostain syystä tehdä. Tavallisimmat syyt ovat liian niukka […]

Tavallisimmat rinnat korjausmenetelmät rinnan poiston jälkeen ovat alavatsalta otettava TRAM kieleke tai selästä otettava LD -kieleke. LD -kielekkeen nimi tulee Latissimus Dorsi lihaksesta, joka leikkauksessa irrotetaan sen päällä olevan ihokielekkeen kanssa, tunneloidaan kainalon alitse ja eteen ja muovaillaan rinnaksi.

Selkäkielekettä voidaan käyttää mikäli TRAM -kielekettä ei voida jostain syystä tehdä. Tavallisimmat syyt ovat liian niukka tai runsas alavatsan rasvapatja tai alavatsan leikkaukset, jotka haittaisivat TRAM -kielekkeen verenkiertoa. Toisinaan alavatsan iho- ja rasvakerros voivat myös olla niin huonolaatuisia, että niistä ei saisi muovattua kaunista rintaa. Silloin tällöin potilas ei myöskään halua suurempaa ja vaativampaa TRAM –leikkausta.

Rubens –mallisilla naisilla LD -kielekkeessä on yleensä riittävästi kudosta – etenkin rasvaa – ja kielekettä voidaan käyttää yksinään ilman implanttia rinnan muovaamiseen. Kuitenkin milloin selän rasvapatja on hyvin ohut ei rinnasta tule luonnollisen näköistä. Asia korjaantuu käyttämässä kielekkeen alla implanttia. Yleensä käytämme McChanin anatomisia 410 tai mieluummin 510 -sarjan rintaimplantteja, joissa on korkea profiili. Anatominen muotoa ja korkea profiili antavat rinnalle mahdollisimman kauniin muodon.

Yleensä joudumme leikkauksen yhteydessä korjaamaan myös toista rintaa. Rinta voi olla joko liian kookas tai ajan myötä masentunut, jolloin se riippuu turhan alhaalla. Toisen rinnan korjaus tehdään, jotta rinnat olisivat mahdollisimman samankokoiset ja mieluusti myös samannäköiset. Valitettavasti täydelliseen muoto- ja kokosymmetriaan pääseminen on erittäin vaikeaa. Tarvittaessa leikkaus voidaan tehdä myös molemminpuolisina.

Leikkaus tehdään nukutuksessa ja leikkausaika vaihtelee 1-2 tunnin välillä. Kotiutua voi 1-4 päivää leikkauksesta. Yleensä kotiin pääsyä rajoittava tekijä on selästä tuleva laskuputki, joka voi erittää muutaman päivän. Sairaslomaa tarvitaan 3-5 viikkoa työnlaadusta riippuen. Käytämme sulavia ompeleita joten ompeleita ei tarvitse poistaa eikä niistä jää haavojen ympärille ”tikapuujälkiä”.

TRAM –leikkaukseen verrattuna LD –leikkaus on pienempi ja myös hankalat ongelmat ovat harvinaisia. Toki haavatulehduksia liittyy kaikkiin leikkauksiin, mutta pahat tulehdukset ovat erittäin harvinaisia. Tavallisin ongelma on selkään kertyvä neste (”seroma”), jota joudutaan vastaanotolla tyhjentämään muutaman kerran. Toimenpide on pieni ja kivuton.

Selän arpi voi toisinaan aiheuttaa kiristyksen tunnetta ja arpi voi levitä kypsyessään. Lihaksen siirtäminen selästä rinnaksi aiheuttaa olkanivelen lihasvoiman alenemista tietyissä liikkeissä. Kuitenkin vain ani harva huomaa voiman aleneman. Himohiihtäjät ja -keilaajat voivat huomata eron.

Kiusallisin mahdollinen leikkaukseen liittyvä ongelma ilmenee vasta ajan kuluessa. Implantin ympärille voi muodostua tiukka sidekudoskapseli, joka kovettaa rinnan ja samalla implantti näyttää nousevan ylöspäin, jolloin rinnan muoto muuttuu. Kapseloitumisen edetessä rintaan ilmestyy myös kipua. Tilanne on sinänsä terveydelle vaaraton, mutta kiusallinen. Kapseli voidaan poistaa leikkauksessa. Tilalle voi kuitenkin kasvaa uusi kapseli. Kapseloitumisen syytä ei tunneta edelleenkään huolimatta.