Laillistettua puoskarointia

Laillistettua puoskarointia

Sillä on paljon väliä, kenen käsiin kehosi ja kauneutesi lasket. Suomalaisuuskaan ei aina takaa, että kirurgin veitsen takana työskentelee kokenut ammattilainen. Blogissa Sairaala KL:n kirurgi Asko Salmi oikaisee käsityksiä kauneuskirurgiasta.

Kenen annat korjata autoasi?

Jos autosi pellit ovat rutussa ja ilmiselvästi kaipaavat oikomista, siistimistä, korjaamista ja maalaamista, niin vietkö kulkuneuvosi ammattitaitoiseen merkkikorjaamoon vai naapurin itseoppineelle pläkkisepälle? Todennäköisesti varmennat monin tavoin, että kulkuneuvosi kiiltää uutta vastaavassa kunnossa korjauksen jälkeen. Uskoisin pläkkisepän nuolevan näppejään ja ammattikorjaamon vievän potin.

On varsin erikoista, että oma vartalo tai kasvot eivät saa yhtä hyvää kohtelua iän kovertaessa kehon ”pellit” mutkille, urille ja juonteille. Kauneuskirurginen apu haetaan monesti sieltä, mistä sen halvimmalla saa. Korjaamon ammattitaidosta, koulutuksesta tai pajan hoidon tasosta viis veisataan.

 

Esteettistä lääketiedettä ei ole olemassakaan!

Lääkärin perustutkinto vie kuusi vuotta. Plastiikkakirurgian erikoislääkärin tutkinto siihen kuusi vuotta lisää. Yhteensä 12 vuotta! Tämän jälkeen tarvitset vielä runsaasti koulutusta ja kokemusta vanhenemismuutosten korjaamisesta, ennen kuin voit katsoa kuuluvasi merkkikorjaamon henkilökuntaan tai kutsua itseäsi ammattimieheksi. Esteettistä kirurgiaa ei opeteta Suomessa.

Keskellä Helsinkiä plastiikkakirurgiaa tekevät vastavalmistuneet lääkärit, eivät siis kirurgiksi – saatika plastiikkakirurgiksi – kouluttautuneet lääkärit. Koulunpenkiltä mennään suorin tein leikkaamaan ja perään liimataan komea titteli: ”Esteettisen lääketieteen lääkäri.”  Selvennettäköön, että kyseistä erikoisalaa ei ole olemassakaan. Saatika, että siihen voisi erikoistua.

 

Kauneuskirurgiassakin on riskinsä

Yli 30 vuotta kirurgiaa tehneenä väittäisin, että jokaisella lääkärillä, joka puhkoo ihon neulaa suuremmalla instrumentilla täytyisi olla perustiedot anatomiasta ja kirurgiasta. Mitä suurempi reikä, sitä suurempi kokemus. Esimerkiksi rasvaimu voi näyttää pieneltä toimenpiteeltä, koska iholla on vain muutama pieni reikä. Tosiasiassa imu voi käsittää useita kymmeniä prosentteja kehon pinta-alasta ja seuraukset voivat olla sen mukaiset. Kirurgia voi aina ja kaikkialla olla hengenvaarallista!

Toiminta on kuitenkin laillista, koska Suomessa kuka tahansa laillistettu lääkäri voi leikata. Perinne tullee kunnallislääkäriajoilta, jolloin keskellä ei mitään toimivan lääkärin oli tehtävä kirurgiaa, koska muutoin potilas rampautuisi pysyvästi tai kuolisi.

 

Selvitä, kenen käsissä kehosi on

Totuus on karu: ammattitaidoton kirurgia ja plastiikkakirurgia rampauttaa vuosittain useita ihmisiä. Osa voidaan korjata, osaa ei. Osa valittaa ja suurin osa niellee virheensä omassa häpeässään.

Ongelman ratkaisu olisi ns. Tanskan malli, jossa viranomaiset tarkastavat ja hyväksyvät hoitolaitokset ja henkilökunnan sekä heidän koulutuksensa. Hylätyt klinikat eivät saa toimilupaa tai sitä karsitaan klinikan tasoa vastaavaksi. Tanskalaiset kollegani ovat hyvin tyytyväisiä järjestelmään: puoskarointi on saatu kuriin ja onnettomat potilaat vähentyneet merkittävästi.

Parannusta odotellessa: selvitä lääkärisi koulutus ja osaaminen sekä hoitavan laitoksen  hoidon taso. Netissä on paljon tietoa, mutta suodata se: osa on virheellistä ja osa tahallisesti harhaanjohtavaa. Osa silkkaa sontaa.