Kaunis rinta

Vanhan viisauden mukaan kauneus on katsojan silmissä. Kenen silmässä kauneus on kehon esteettisistä leikkauksista puhuttaessa: leikkaavan plastiikkakirurgin vai potilaan? Vai molempien? Jotta asioista voitaisiin puhua yhteisellä, ymmärrettävällä kielellä tulisi sanojen sisällön olla yhteneväinen. Millainen on siis kaunis rinta tai luonnollinen rinta? Kauneus ja luonnollisuus voivat merkitä aivan eri asioita eri ihmisille. Sekaannuksen vaara suurenee eri […]

Vanhan viisauden mukaan kauneus on katsojan silmissä. Kenen silmässä kauneus on kehon esteettisistä leikkauksista puhuttaessa: leikkaavan plastiikkakirurgin vai potilaan? Vai molempien?

Jotta asioista voitaisiin puhua yhteisellä, ymmärrettävällä kielellä tulisi sanojen sisällön olla yhteneväinen. Millainen on siis kaunis rinta tai luonnollinen rinta? Kauneus ja luonnollisuus voivat merkitä aivan eri asioita eri ihmisille. Sekaannuksen vaara suurenee eri ikäryhmien, eri sukupuolten, eri heimojen, erilaisen koulutuksen ja monen muun asian tullessa mukaan käsitteitä ja niiden sisältöä arvioitaessa. Samat sanat merkitsevät eri asioita eri ihmisille.

Ongelmasta selvitäkseni, olen luonut käsitteen Monetin tai Vargasin tyyppinen rinta. Olen huomannut, että Suomessa eri ikäiset naiset hakevat hyvinkin erilaista rintaa korjauksen tai useammin rintojen kohotuksen yhteydessä. Kaikki kuitenkin hakevat ”kaunista tai luonnollista” rintaa. Tekemäni kahtiajako on suuntaa-antava, mutta auttaa oleellisesti toivottuun lopputulokseen pääsemisessä.

Eduard Monet (1832-83) oli ranskalainen modernin taiteen pioneeri. Hänen työnsä liikkuivat realismin ja impressionismin välimaastossa. Yksi Monetin kuuluisimmista ja merkittävimmistä maalauksista oli ”Olympia”, joka esiteltiin Pariisin Salonissa 1853. Maalaus esittää prostituoitua makaamassa divaanilla.

eduard-monet

Monetin maalaus oli sensaatio aikanaan ja herätti katsojissa suurta närkästystä. Aikalaistietojen mukaan teos olisi revitty seinältä elleivät vartijat olisi sitä estäneet. Maalaus oli myös poliittisesti merkittävä, sillä siitä ja sen ympärillä käytävästä polemiikista alkoi keskustelu naisen asemasta yhteiskunnassa.

Omalta kannaltani on merkittävää ero, joka divaanilla makaavan naisen rinnan muotoon on syntynyt verrattaessa sitä Tizianin alkuperäiseen maalaukseen (Danae 1545). Pyöreä, ylhäältä tyhjä rinta on korvautunut täyteläisemmällä rinnalla. Alkuperäisessä teoksessa rinta on keskiaikaisen pyöreä, mutta Monet on venyttänyt rinnan yläpoolia ja täyttänyt sen. Tarkemmin katsoessa voi huomata, että rinnan suhteet rakentuvat kultaisen leikkauksen mukaisesti. – Yleisesti voinee todeta, että moderni taide vapautti rinnan muodon pyöreyden pakkopaidasta. Lieneekö muotojen moneus suhteessa naisen vapauteen yhteiskunnassa?

Kultainen leikkaus on taiteilijoiden käyttämä sommittelukeino asettaa palaset silmää miellyttävästi kohdalleen. Kultaisen leikkauksen suhteet on löydetty jo pronssikautisista esineistä! Leonardo Pisano (1170-1250), lempinimeltään Fibonacci, oli italialainen matemaatikko, joka pohdiskelikultaisen leikkauksen ongelmaa. Fibonaccin simpukassa näemme kauniisti kultaisen leikkauksen suhteet graafisesti esitettynä.

fibonacci

Rinnassa on pitkä ja täyteläinen yläosa, nänni katsoo suoraan eteen ja rinnan alaosa kaareutuu harmonisesti rintakehään. Klassinen, kaunis, luonnollinen ja omalla tavallaan huomaamaton.

Alberto Vargas (1896-1982) oli kuuluisa amerikkalainen – Perussa syntynyt – taiteilija, joka tuli tunnetuksi erityisesti pin-up tytöistään. ”Vargasin tytöt” koristivat usein toisen maailmansodan aikaisten pommikoneiden nokkia. Kuvia ja piirroksia julkaistiin runsaasti ja 60-luvulla Playboy otti uudelleen Vargasin kuvat ja etenkin tytöt sivuilleen. Vargasia voidaan pitää amerikkalaisen rinnan luojana ja innoittajana. Rinta on usein kartiomainen tai jopa pyramidimainen, esiin työntyvä ja huomiota herättävä. Luonnollisuuteen ei pyritä vaan rinta ikään kuin elää omaa elämäänsä. Se on näkyvä ja houkutteleva (kuva 4).

rintaimplantti

Omassa työssäni olen huomannut selvän eron eri ikäisten naisten toiverinnoissa. Yleensä lapsia imettäneet runsaat kolmikymppiset naiset haluavat luonnollisen rinnan. Suurin pelko on se, että kukaan ei huomaa mitään erikoista. Rinta ei saa olla tyrkyllä, ei liian iso eikä näkyvä. Monetin klassinen rinta täyttää mitä todennäköisimmin vaatimukset ja toiveet.

Pyöreäan ja anatomisen implantin välimaastoon asettuu uusi Motivan rintaimplantti, joka on erittäin pehmeä ja sileäpintainen. Silikoni elää vartalon asennon mukaan. Implantilla saadaan kaunis, täyteläinen rinta ilman liiallista, korostuvaa pyöreyttä tai anatomisen rintaimplantin rinnan yläosan lattteutta.

Toinen ääripää ovat yleensä noin parikymppiset lapsettomat naiset. Rinnan tulee olla runsas, esiin työntyvä ja rohkea. Tavallisimmin mallia kuvaillaan: ”haluan pyöreät”. Kyseessä on puhtaimmillaan Alberto Vargasin rinta. Malli tulee rapakon takaa, televisiosta, lehdistä ja elokuvista.

Oheinen jako on karkea. Tippamallisia implantteja on lukemattomia eri mallisia (matalia, korkeita, pyöreitä) ja lisäksi kaikki saa erilaisilla profiileilla (matala, normaali, korkea, erittäin korkea). Niinpä rinnan muotoa on helppo muuttaa, kunhan anatomiset ja fysiologiset rajoitteet pysyvät mielessä. Samoin pyöreitä implantteja on eri profiileilla eli tyypillisestä pyöreästä Vargasin rinnasta voidaan tehdä hillitympi ja hallitumpi.

alberto-vargas

Oleellista on, että leikkaava kirurgi ja asiakas puhuvat samoista asioista ja samoilla termeillä. Ei voida olettaa, että näkemykset yhtyvät, mikäli rintaimplantin sovituksen tekee muu kuin alan ammattilainen. Esitutkimus, leikkaus ja jälkitarkastus kaikki yksissä ja samoissa kokeneissa käsissä!

Asiat voidaan tehdä monella tavoin väärin tai sitten monella tavoin oikein, jolloin tuloksena on tyytyväinen, vähemmän ahdistunut ja paremman itsetunnon omaava nainen kuten oma tutkimuksemme osoittaa (ref 1). Huomioiden, että rintaa deformoiva kovettuminen tai kapseloituminen on erittäin harvinaista kehittämällämme leikkausmenetelmällä, voidaan rintojen kohotusta rintaimplanteilla pitää turvallisena ja elämää piristävänä leikkauksena (ref 2.)