Kasvojen kohotus eli facelift

Kasvojen kohotus eli facelift

Facelift  eli kasvojen kohotus lienee lainatuin sana plastiikkakirurgiasta; milloin liftataan autoja, milloin taloja tai muita ehostuksen kaipaavia vempaimia. Myös plastiikkakirurgiassa ja etenkin kosmetiikassa sanaa käytetään villisti parantamaan kuvaa tuotteesta tai menetelmästä, joka pitäisi kohottaa ja nuorentaa kudoksia, ilmettä tai olemusta. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen: vain  veitsellä voi luotettavasti kohottaa ja nuorentaa. Painovoiman kumoavaa voidetta tai laitetta […]

Facelift  eli kasvojen kohotus lienee lainatuin sana plastiikkakirurgiasta; milloin liftataan autoja, milloin taloja tai muita ehostuksen kaipaavia vempaimia. Myös plastiikkakirurgiassa ja etenkin kosmetiikassa sanaa käytetään villisti parantamaan kuvaa tuotteesta tai menetelmästä, joka pitäisi kohottaa ja nuorentaa kudoksia, ilmettä tai olemusta. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen: vain  veitsellä voi luotettavasti kohottaa ja nuorentaa. Painovoiman kumoavaa voidetta tai laitetta ei ole keksitty. Toisaalta on todettava, ettei kasvojen kohotuskaan pysäytä vanhenemista.

 

Kasvot voidaan jakaa kolmeen kohotettavaan alueeseen. 1) Laskeutunut otsa voidaan kohottaa otsan kohotuksella (brow lift), 2)  laskeutunut poski ja häiritsevät nasolabiaalipoimut voidaan kohottaa keskikasvokohotuksella (middle face lift). 3) perinteisellä kasvojen kohotuksella tarkoitetaan alakasvojen ja kaulan laskeutuneiden ja riippuvien kudosten kohottamista.

 

Iän myötä alakasvojen ja kaulan vanheneminen tuovat suurimmat murheet: kasvot käyvät kulmikkaiksi leukakulmien ”hamsteripussien” laskeutuessa, suupielet kääntyvät alaspäin, leukaluun kaunis kaari häviää ja kaulan iho roikkuu velttona ja ryhdittömänä.

 

Tilanne voidaan korjata kaulan ja alakasvojen kohotuksella.  Leikkauksella käännetään suupieliä ylöspäin, kohotetaan hamsteripussit näkymättömiin, palautetaan kasvojen ovaalimuoto sekä leukaluun kaari ja kiristetään kaulan riippuva iho. Leikkaus tehdään yleensä sedaatiossa, jolloin anestesialääkäri huolehtii riittävästä kipu- sekä rauhoittavasta lääkityksestä. Toki kasvot on myös puudutettava. Sedaation etuna on, että toipuminen tapahtuu nopeammin ilman pitkän nukutuksen aiheuttamaa pahoinvointia ja huonoa oloa.

 

Leikkaus kestää runsaat kaksi tuntia ja seuraava yö kuluu poskia kylmällä hautoen. Leikkaustekniikoita on erilaisia, mutta parhaiten ajan patinaa ovat kestäneet ns. smash-tekniikat, joissa ihon alla oleva ohut kalvokerros kiristetään. Leikkaukseen liittyvä tavallisin väärinkäsitys on, että kasvot kohotetaan ihoa kiristämällä. Tuolloin arvet leviävät ja leikkaustulos menetetään hyvin nopeasti. Oma tekniikkani on synteesi 25 vuoden kokemuksesta ja eri mestarien opetuksesta sekä pikku nikseistä.

 

Leikkauksen jälkeen kasvot turpoavat ja poskiin sekä kaulalla kehittyy mustelmia. Mustelmoituminen, kuten  myös turvotusten häviäminen, on yksilöllistä ja vie yleensä 1-3 viikkoa.  Posket ovat aluksi tunnottomat, mutta tunto palautuu paranemisen yhteydessä täysin. Turvotuksen katoamista voi nopeuttaa kasvojen lymfahoidolla. Ompeleet sulavat itsestään. Oleellista on hyvä ihon hoito: suosittelemme A-vitamiinipitoisia voiteita, joiden käyttö aloitetaan mieluiten ennen leikkausta ja jatketaan loppuiän. A-vitamiini vahvistaa iän ohentamaa ihoa.

 

Kasvojen kohotuksen tulos säilyy vuosia. Ensimmäiset merkit leikkauksen jälkeen tulevat kaulaan, jossa kudos löystyy (tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ensimmäiset merkit 6 vuotta leikkauksen jälkeen). Leikkauksen voi uusia pari kertaa, mutta varoisin liiallisuuksia ja eleettömiä, ylikiristettyjä kasvoja.

 

Faceliftiin liittyy samat mahdolliset komplikaatiot kuin muihinkin leikkauksiin: verenvuoto, mustelmat, ruma arpeutuminen tai arven liikakasvu, haavainfektio tai haavanreunan kuolio. Tuntopuutokset korjautuvat, mutta kasvojen motorisen hermon vauriot voivat olla pysyviä etenkin otsan alueella. Leikkaukseen liittyvä erityinen ongelma voi olla ns. jokerideformiteetti, jolloin suupielet venyvät ylös kohti korvia kuten Batman elokuvan Jokerilla. Toinen uhkaava ongelma voi olla ohimojen kaljuuntuminen milloin leikkausviilto on vedetty toistuvasti korvan yläpuolelle (vaihtoehtona on tehdä viilto hiusrajaan).

 

Kokeneissa käsissä komplikaatiot ovat harvinaisia ja tulos on hyvä sekä pitkäikäinen.

 

Kasvojen kohotukseen voidaan liittää muita leikkauksia. Riippuvat yläluomet kannattaa hoitaa samalla kertaa. Leikkauksen yhteydessä voidaan tehdä myös rasvansiirtoja esim. alaluomien alueella, jolloin kuopalle painunut poski saadaan entisöityä.