Kapselitakuu

Ajatus rintaimplanttien kapselitakuusta juolahti mieleeni vuosia sitten miettiessäni rintaimplanttileikkausta ja siihen liittyviä riskejä. Suurin riski tuntui olevan rintaimplanttien kovettuminen, joka johtaisi uusiin leikkauksiin ja uusiin, ylimääräisiin kuluihin potilaalle. Pahimmassa tapauksessa leikkauksen hinta voisi kaksinkertaistua alkuperäisestä hinnasta uusintaleikkausten vuoksi. Mikä avuksi? Takuu, mutta millainen? Otin oppia arvostetulta ruotsalaiselta kollegaltani Per Hedeniltä, joka tarjosi kapselitakuuta klinikassaan. Takuu […]

Ajatus rintaimplanttien kapselitakuusta juolahti mieleeni vuosia sitten miettiessäni rintaimplanttileikkausta ja siihen liittyviä riskejä. Suurin riski tuntui olevan rintaimplanttien kovettuminen, joka johtaisi uusiin leikkauksiin ja uusiin, ylimääräisiin kuluihin potilaalle. Pahimmassa tapauksessa leikkauksen hinta voisi kaksinkertaistua alkuperäisestä hinnasta uusintaleikkausten vuoksi.

Mikä avuksi? Takuu, mutta millainen? Otin oppia arvostetulta ruotsalaiselta kollegaltani Per Hedeniltä, joka tarjosi kapselitakuuta klinikassaan. Takuu korvaisi uusintaleikkaukset tiettynä ajanjaksona, jos rinta kovettuisi. Kävi ilmi, että Per käytti saman tyyppistä tekniikka ja implantteja kuin mitä itse käytän. Perin julkaisemat kapseloitumisluvut olivat runsas 5% McGhanin (Natrelle) implanteilla. Tarkastimme oman kapseloitumisriskimme (5.9%) ja totesin voivani tarjota vastaavan takuun kuin Ruotsissa.

Takuu oli ja on potilaalle taloudellinen turva. Ei tarvinnut pelätä menettävänsä koko omaisuutta yhden leikkauksen ja onnettoman kapseloitumisen vuoksi. Takuu ei kerro mitään implanteista, niiden hyvyydestä tai huonoudesta.

Uuden tutkimuksen valossa kapseloituminen on infektiosairaus; bakteerit tarttuvat implantin pintaan ja muodostavat ns. biofilmin, jonka suojassa ne selviävät antibioottikuureista. Vieras bakteerimassa kuitenkin stimuloi sidekudossynteesiä ja muodostuu rinnan pilaava kovettuminen.

Aloitimme vajaa kolme vuotta sitten implanttien huuhtomisen antibioottiliuoksella ennen sisään vientiä. Tarkoituksena oli estää biofilmin muodostuminen. Tätä kirjoittaessa olemme asettaneet 500 implanttia kyseisellä tekniikalla ilman kapselimuodostusta. (S. Giordino, A Salmi: Capsular contracture after aesthetic breast augmentation: do topical antibiotics matter?E ASAPS, Milano 2011, European Plastic Surgery Research Council, Hampuri 2011)

Implantti kontaminoituu leikkauksen yhteydessä ja onkin oletettavaa, että infektio ja kapseloituminen tulevat esiin hyvin pian leikkauksen jälkeen. Omassa aineistossamme kapselit leikattiin runsaan vuoden kuluttua ensimmäisestä leikkauksesta. Todennäköisesti rinta oli oireillut jo paljon aikaisemmin. Yllä olevasta käy hyvin ilmi miksi toin kapselitakuun Suomeen. Tekstistä on myös helppo päätellä mikä on järkevä takuun kestoaika. Valitettavasti törmään enenevästi asiattomuuksiin ja älyttömyyksiin kapselitakuuta mainostettaessa. Huomaa, että asianomaisilla ei ole pienintäkään ajatusta siitä mistä on kyse. Takuuta käytetään implanttien mainostamiseen. Kyseessähän on vain taloudellinen vakuus potilaalle. Kapseloitumisen riski riippuu käytettävästä leikkaustekniikasta eli kirurgista sekä mahdollisesta huuhtelusta. Pelkkä leikkauksen jälkeinen antibioottihoito tai leikkauksen aikana suoneen annettu antibioottihoito ei estä kapseloitumista. Pitkät leikkausajat tunnetusti lisäävät leikkauksen jälkeisiä infektioita ja implantin pläträäminen edestakaisin rintaan ja ulos todennäköisesti lisää riskiä. Kehittämällämme leikkausmenetelmällä kapseloituminen on nykyisin hyvin harvinaista.