
Auringon ihoa rappeuttava ja vanhentava vaikutus on tunnettu jo 30-luvulta. 50-luvulla keksittiin A-vitamiinin ihoa parantava ja nuorentava vaikutus. Kuitenkin vasta viime vuosina on selvinnyt A-vitamiinin vaikutusmekanismi soluissa sekä myös muiden vitamiinien tärkeys nuorekkaan ihon ylläpitämiseksi. Eri vitamiinit tukevat toinen toisiaan kuten solistit, jotka yhdessä muodostavat kauniisti soivan orkesterin. A-vitamiini A-vitamiini muodostuu suuresta määrästä erilaisia yhdisteitä, […]
Auringon ihoa rappeuttava ja vanhentava vaikutus on tunnettu jo 30-luvulta. 50-luvulla keksittiin A-vitamiinin ihoa parantava ja nuorentava vaikutus. Kuitenkin vasta viime vuosina on selvinnyt A-vitamiinin vaikutusmekanismi soluissa sekä myös muiden vitamiinien tärkeys nuorekkaan ihon ylläpitämiseksi. Eri vitamiinit tukevat toinen toisiaan kuten solistit, jotka yhdessä muodostavat kauniisti soivan orkesterin.
A-vitamiini
A-vitamiini muodostuu suuresta määrästä erilaisia yhdisteitä, joita kutsutaan yhteisnimellä retinoidit. A-vitamiinin varastomuoto ihossa on retinyl palmitaatti, joka muodostaa yli 80% ihon A-vitamiinista. Ihon entsyymit pilkkovat retinyl palmitaatin retinoliksi, retinaliksi ja retinoic hapoksi, joka solutumasssa A-vitamiinireseptoriin sitoutuessaan käynnistää valkuaisainesynteesin, jonka lopputuloksena näemme A-vitamiinin suotuisat vaikutuksen iholla. A-vitamiini vaikuttaa ihossa kaikkiin soluryhmiin (keratinosyytit, melanosyytit, fibroplastit, Langerhansin solut).A-vitamiinin vaikutukset ihossa on luetteloitu taulukossa 1. Kuvassa 1 nähdään mikroskooppikuvassa A-vitamiinihoidon vaikutus ihon solukkoon.
A-vitamiinilla on ihossa hormonin kaltainen vaikutus ja se on välttämätön terveelle iholle. Normaalisti iho saa A-vitamiinin verenkierron välityksellä maksasta, jonne ravinnosta saatu A-vitamiini varastoituu. Kuitenkin UV-säteily, ilman saasteet, savu ja kemikaalit sekä lämpö hajottavat ihon A-vitamiinia. Pitkään UV-säteilylle altistuessa voi syntyä A-vitamiinin puutos koska A-vitamiinia maksasta iholle hoitava mekanismi on hidas eikä ehdi reagoida akuuttiin A-vitamiini puutokseen. Paikallisesti iholle sivelty A-vitamiini täyttää ihon A-vitamiinivarastot kolmessa tunnissa! Tupakoinnin haitallinen vaikutus ihoon välittynee osin samalla mekanismilla, osin tupakan haitallisella vaikutuksella ihon verenkiertoon. On arvioitu, että säännöllisesti tupakoivan iho näyttää 5-10 vuotta vanhemmalta kuin saman ikäisillä verrokeilla.
Ongelmana A-vitamiinin paikallisessa käytössä on vitamiinin imeytyminen ja ihmisten erilainen herkkyys A-vitamiinille. Hoidettaessa ihoa A-vitamiinivoiteilla iho tervehtyy ja paksunee, joka johtaa A-vitamiinin imeytymisen heikkenemiseen. Niinpä on kehitetty menetelmiä, joilla A-vitamiinin imeytymistä voidaan parantaa. Yksinkertaisin menetelmä on ihon puhdistus ja kuorinta, joka ohentaa ihon sarveiskerrosta ja näin vitamiinin imeytyminen lisääntyy. Muita mekaanisia apukeinoja ovat iontoforeesi, sonoforeesi ja neulaushoito, jossa ihon tehdään pieniä kanavia, joiden kautta vitamiinit pääset penetroitumaan sarveiskerroksen läpi.
Ihmisten erilainen reagoiminen A-vitamiinihoitoihin riippuu A-vitamiinireseptoreiden määrästä ja laadusta solun tumassa. Reseptoreita on useita erilaisia ja niiden jakauma noudattaa Gaussin-käyrää. Niinpä on luonnollista, että osa ihmisistä reagoi A-vitamiiniin hyvin suopeasti ja hoidolla saavutetaan nopeasti hyviä ja näkyviä tuloksi. Toisaalta on samansuuruinen joukko ihmisiä Gaussin-käyrän toisessa ääripäässä; heillä hoito ei näytä vaikuttavan lainkaan. Tällöin vika ei ole käytetyssä tuotteessa vaan biologisessa faktassa eli perimässä. Valtaosa ihmisistä majailee Gaussin-käyrän puolivälissä ja sen molemmin puolin: he reagoivat hoitoihin suotuisasti: osa nopeammin ja paremmin, osa hitaammin ja huonommin.
Oleellinen asia ihon A-vitamiinihoitoa aloitettaessa on sopivan A-vitamiini yhdisteen löytäminen. Osa retinoideista imeytyy hyvin ihoon, mutta ne ovat erittäin ärsyttäviä, jolloin hoitomyöntyvyys laskee. Retinylpalmitaatti imeytyy kohtuullisen hyvin ja A-vitamiinin varastomuotona on stabiili sekä hyvin siedetty, joten hoitomyöntyvyys on suuri. Kuitenkin myös retinylpalmitaatti kannattaa aloittaa hyvin pienillä annoksilla, jotta iho tottuu A-vitamiiniin. Totuttelujakson jälkeen voidaan vitamiinin pitoisuutta voiteessa nostaa portaittain.
Taulukko 1.
A-vitamiinin vaikutukset ihossa
- Ihon arkkitehtuuri paranee, epidermis paksunee, tulee pehmeämmäksi ja huonommin läpäiseväksi.
- Epidermiksen solukerrokset lisääntyvät, solut ovat tiukemmin sitoutuneita toisiinsa
- Epidermis kiinnittyy vahvemmin ihon tyvikalvoon
- Melaniinin tasaisempi jakautuma ja tuotanto. Melaniini jakautuu tasaisemmin keratinosyytteihin.
- Glykosaminoglykaaninen ja soluvälitilan rasvahappojen laatu paranee; pienet rypyt oikenevat
- Ihon puolustusmekanismiin lukeutuvien Langerhansin solujen toiminta paranee.
- Kollageeni- ja elastiinisäikeiden laatu paranee; rypyt vähenevät, ihon pintarakenne paranee ja iho pehmenee.
- Dermiksen kapillaarien endoteelifunktio paranee: ihon verenkierto paranee ja ravinteiden kuljetus ihon soluille lisääntyy.
- Talin eritys ja keratinisaatio talirauhasissa normalisoituu.
- Mahdollisesti retinoidit voivat normalisoida premaligneja ihosoluja.
C-vitamiini
C-vitamiin eli askorbiinihappo on vesiliukoinen molekyyli ja hapettuu hyvin nopeasti. Vesiliukoisena se tunkeutuu hyvin huonosti ihon sarveiskerroksen läpi. Toisaalta nopea hapettuminen tekee siitä hankalasti käsiteltävän aineen ihon hoidossa; kuukaudessa aktiivisen C-vitamiinin pitoisuus purnukassa voi pudota 1/20 osaan alkuperäisestä. Käytännössä tämä ilmenee voiteen kellastumisena ja tietysti odotetun vaikutuksen katoamisena. Onkin tärkeää, että vitamiineja sisältävissä valmisteissa on merkitty viimeinen käyttöpäivämäärä!
C-vitamiinin penetraatiota ja stabiliteettia voidaan lisätä muokkaamalla molekyyliä. Lisäämällä askorbiiniihappoon magnesium-fosfaatti ketjut lisääntyy sen penetraatio soluihin. Soluissa yhdiste hajotetaan jälleen askorbiinihapoksi, magnesiumiksi ja fosfaatiksi. Toisaalta stabiliteettia ja imeytymistä voidaan lisätä ymppäämällä askorbiinihappoon rasvahappoketjuja (askorbyltetraisopalmitaatti), vitamiinista tulee näin rasvaliukoinen ja penetraatio sarveiskerroksen läpi paranee.
Askorbiinihappo on välttämätön terveelle iholle ja askorbiinihappoa on normaalisti ihon solukalvoissa. C-vitamiini varastot riittävät kuudeksi viikoksi, jonka jälkeen kehittyy keripukki. Iholla C-vitamiini puutos ilmenee karvatuppien keratoosina, laajentuneina verisuonikeräsinä, laikkuina, verenvuotoina sekä aknena. Kuten A-vitamiini niin myös C-vitamiini hajoaa UV-säteilyssä ja esim. aurinkoisina rantapäivinä voi ihoon syntyä C-vitamiinin puutos. Paikallisesti sivlety C-vitamiini pysyy soluissa penetraation jälkeen 3 vuorokautta.
C-vitamiini on voimakkain vesiliukoinen antioksidantti, joka suojaa A, B5 ja B12-vitamiineja hapettumiselta. Myös E-vitamiini toimii ihossa antioksidantina. C-vitamiini puolestaan konvertoi E-vitamiinin takaisin aktiiviseen muotoon antioksidantiksi. Lisäksi C-vitamiini osallistuu ihossa kollageenityypin I ja III muodostumiseen auttamalla proliinin inkorporoitumista kollageeniin. Taulukossa 2 on kuvattu C-vitamiinin vaikutukset ihossa.
Taulukko 2.
C-vitamiinin vaikutukset ihossa.
- Voimakas antioksidantti; suojaa A, B5 ja B12-vitamiineja hapettumiselta.
- Konvertoi E-vitamiinin aktiiviksi antioksidantiksi.
- Parantaa kollageeni tuotantoa
- Säätelee melaniinituotantoa
- Monien entsyymien toiminalle välttämätön.
- Vähentää rasvojen hapettumista.
Vitamiinien penetraation lisääminen.
Perinteinen keino molekyylien penetraation lisäämiseksi sarveiskerroksen läpi on käyttää sähkövirtaa, joka pumppaa varautuneet molekyylit ihoon (iontoforeesi). Myös ultraäänellä voidaan lisätä molekyylien imeytymistä. Ultraääni aiheuttaa kudoksiin kavitaatiota jolloin molekyylit pääsevät tunkeutumaan sarveiskerroksen läpi syntyneiden kavitaatiokanavien kautta . Klassisesti on käytetty MHz taajuista ultraääntä. Kuitenkin on osoitettu, että matalatajuisempi värähtely, jonka frekvenssi on hieman kuuloalueen yläpuolella (20KHz) saadaan ihoon syntymään laajempi kavitaatio-efekti ja 40 -kertainen penetraatio verrattuna perinteisiin menetelmiin.
Uusin menetelmä lisätä molekyylien penetraatiota sarveiskerroksen läpi on reiittää sarveiskerros tarkoitukseen suunnitellulla piikkitelalla, jolloin vitamiinit pääsevät kulkemaan syntyneiden kanavien kautta ihoon (needling, collagen chanelling). Kotikäytössä voidaan käyttää pientä piikkipyörää (Cosmetic Roll-CITä), jolla ihon pintakerros reiítetään kivuttomasti. Jotta hoidosta olisi hyötyä on ihoa ensin hoidettava useita kuukausia A-, C- ja E-vitamiinipitoisilla voiteilla.
Lääkäreiden käyttöön on tarkoitettu järeämpi neulauslaite (Medical Roll-CITä), joka reiíttää ihon 1-2 mm syvyyteen ts. reiät ulottuvat dermikseen saakka. Toimenpide vaatii joko paikallispuudutuksen tai yleisanestesian. Kasvojen alueella tarvitaan useiden kuukausien vitamiinihoito ennen neulausta. Vartaloa neulattaessa on ihoa hoidettava vitamiinivoiteilla vähintään 3 viikkoa ennen toimenpidettä. Kuvassa 2 nähdään mikroskooppikuva neulauslaitteen tekemästä reiästä ihon läpi.
Menetelmä perustuu paitsi vitamiinien lisääntyneeseen penetraatioon (penetraatio lisääntyy 100x) niin myös neulan aiheuttamaan traumaan ihossa. Neulauksen jälkeen ihossa tapahtuu kudosten paraneminen kuten minkä tahansa ihovaurion jälkeen. Välittömästi vaurion jälkeen kehittyy tulehdusreaktio, jota seuraa arpikudoksen lisääntyminen ja myöhemmin kuukausien aikana tapahtuu arven muovautuminen ja kypsyminen. Alkuvaiheessa vapautuu kasvutekijöitä, jota stimuloivat ihon kollageeni- ja elastiinisynteesiä. Niinpä neulaus lisää ihon paksuutta ja elastisiteettia parantaessaan sidekudoksen määrää ja laatua. Käytännössä tämä näkyy ihon kuulautena ja tervehtymisenä; myös pienet rypyt häviävät. Kokemuksen mukaan 2-3 kertaa toistettu neulaus antaa laserkuorintaan verrattavan tuloksen.
Neulausta voidaan pitää luomuhoitona verrattuna laserkuorintaan. Neulaus ei tuhoa ihon pintakerrosta kuten happo- tai laserkuorinnat. Menetelmä perustuu elimistön omien prosessien stimuloimiseen. Ottaen huomioon, että muutokset tapahtuvat hitaasti valkuaissynteesiä ohjaamalla ja stimuloimalla, on luonnollista, että tuloksien näkyminen vie aikansa. Luontoa ei voi kiirehtiä! Hoito voidaan uusia useita kertoja peräkkäin ihoa vaurioittamatta. Suositeltavaa on pitää neulausten välillä ainakin neljän viikon tauko, jotta ihossa alkuun pantu prosessi saa rauhassa kypsyä ja kehittyä. Neulausta on käytetty menestyksellä kasvojen ja vatsan alueen ihon hoitoon. Tällä hetkellä menetelmä on koekäytössä arpien ja vanhojen palovammojen hoitamiseksi. Neulauksen vasta-aiheet on luetteloitu taulukossa 3.
Taulukko 3
Naulauksen vasta-aiheet.
- Ihoa ei ole hoidettu A-vitamiinilla riittävän pitkään ennen neulausta
- Verenohennuslääkitys voi lisätä verenvuotoriskiä
- Paikallinen ihosyöpä tai pahanlaatuinen kasvain (neulaus voi inokuloida pahanlaatuisia soluja kasvaimesta muualle ihoon)
- Meneillään oleva solunsalpaajahoito tai sädehoito
- Hoitamaton sokeritauti
Neulauksen jälkeen hoidettu alue on sinisenpunertava, jonkin verran mustelmilla ja lievästi turvoksissa. Normaalisti iho paranee nopeasti ja punoitus häviää 5-6 vuorokaudessa. Hoito on yleensä hyvin siedetty. Kuitenkin harvinaisina komplikaatioina voi esiintyä herpeksen puhkeaminen, milioita tai paikallisia ihoinfektioita. Lisätessään voimakkaasti vitamiinien penetraatiota voi seurauksena olla A-vitamiinireaktio, joka ilmenee ihon voimakkaana punoituksena ja näppylöinä. Iho rauhoittuu muutamassa päivässä kunhan pidetään muutaman päivän tauko A-vitamiinihoidossa. On huomattavaa, että neulauslaitteet ovat henkilökohtaisia, koska niitä ei voi steriloida autoklaavissa.
Lopuksi voin vain todeta, että em. hoidot eivät sovi ”hosupettereille”. Stimuloitaessa elimistön omia fysiologisia mekanismeja tulosten näkyminen vaatii aikaa. Niinpä hoidot vaativat motivaatiota ja sitoutumista. Toisaalta hitaasti kiiruhtamalla saadaan pysyviä ja kauaskantavia tuloksia ja vanhenemisen kelloa voidaan hidastaa tai jopa kääntää hivenen taaksepäin.