HOITOTAKUU

HOITOTAKUU

Hoitotakuun mukaan tiettyyn vaivaan täytyy saada apua tietyn ajan sisällä. Ajatuksen ydin on, että onnellinen ja tyytyväinen potilas syntyy siitä, että hän saa hoitoa määrättyyn päivään mennessä. Saattaa olla, että joillekin ja joissakin tapauksissa tämä on riittävää, mutta unohdammeko jotain? Takuu on voimakas käsite ja sillä tulee olla vahva kate myös käytännössä. Tuskin on riittävää, […]

Hoitotakuun mukaan tiettyyn vaivaan täytyy saada apua tietyn ajan sisällä. Ajatuksen ydin on, että onnellinen ja tyytyväinen potilas syntyy siitä, että hän saa hoitoa määrättyyn päivään mennessä. Saattaa olla, että joillekin ja joissakin tapauksissa tämä on riittävää, mutta unohdammeko jotain? Takuu on voimakas käsite ja sillä tulee olla vahva kate myös käytännössä. Tuskin on riittävää, että saa vain jotakin hoitoa tiettyyn päivämäärään mennessä ellei kyseessä ole henkeä uhkaava sairaus tai vamma. Takuun tulee kattaa koko prosessi alusta loppuun; taata hyvä ja asianmukainen hoito, hyvä tulos ja tyytyväinen asiakas. Välttävä tai keskinkertainen ei riitä. Esteettisessä kirurgiassa tämä on erityisen tärkeää koska vaivat eivät ole henkeä uhkaavia ja hoidon nyansseista ja tuloksesta voidaan perustellusti olla useaa eri mieltä.

Yksityissektorilla on luonnollista valita oma lääkärinsä ja suunnitella konsultaatioaika ja mahdollinen toimenpideaika itselleen sopivaksi. Lienee yhtä luonnollista, että valittu erikoislääkäri tutkii, hoitaa ja jälkitarkastaa. Potilaalle tämä luo turvallisuutta ja hoitavalle lääkärille kokemusta ja asiantuntemusta. Tutulle lääkärille ja tuttuun klinikkaan on helppo palata myöhemminkin. Jos homma ei toiminut on helppo äänestää jaloillaan ja etsiä parempi vaihtoehto. On huomattava, että hoitava klinikka ei voi olla kolikkoautomaatti, josta voi ostaa haluamiaan hoitoja, vaan alan asiantuntija, joka omaan tietoon, taitoon ja kokemukseen perustuen valitsee parhaan mahdollisen hoidon. Joskus plastiikkakirurgiassa paras leikkaus on leikkaamatta jättäminen. Myös tämän asiantuntija kertoo. Leikkaamattomuus ei ole hoitamattomuutta; monesti kevyempi hoito tai pelkkä opastus on riittävää. Saattaa olla, että maailmanympärysmatka on antoisampi ja virkistävämpi kuin mahdollinen kokovartalokohotus.

Toimenpiteisiin liittyy paitsi terveydellisiä riskejä niin usein myös huomattava taloudellinen panostus. On erityisen tärkeää, että saat hoidoillesi tarkan ja pitävän hintalapun kaikkine lisäkuluineen. Sitovan ja muuttumattoman. Leikkauksiin liittyviä välillisiä kuluja voidaan vähentää räätälöimällä leikkausaika lomiin, vapaisiin tai muihin sopiviin rakoihin. Määrätty leikkausaika helpottaa myös kotiavun ja auttavien käsien hankkimista. Hoidon tarkoitus ei ole fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen latistus – ei edes väliaikainen.

Päämääränä on terve elämä ja uusi kukoistus. Hoitojen on oltava laadukkaita, tutkittuja, nopeita ja turvallisia. Hoidon hyvyys ei muodostu prameista tiloista, kiiltävästä tekniikasta ja kiireisistä hoitajista vaan hyvästä ihmisen mittaisesta hoidosta ja inhimillisestä ilmapiiristä. Hoitajiemme lanseeraama ajatus ”Olemme sinua varten” kuvaa hoitotakuuhoitoa erittäin hyvin. Ihminen kohtaa ihminen pönöttämättä, parhaansa tehden, kuunnellen ja omaan ammattitaitoonsa nojaten.

Asko Salmi LKT Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri