”Hei tohtori, eikö voitaisi ottaa vähän täältä ja siirtää tänne?”. Voidaan.

”Hei tohtori, eikö voitaisi ottaa vähän täältä ja siirtää tänne?”. Voidaan.

Rasvansiirto on leikkaustekniikka, joka on yleistynyt nopeaan tahtiin maailmanlaajuisesti niin korjaavassa kuin esteettisessäkin plastiikkakirurgiassa, ja se yhdistetään usein moniin muihin leikkausmenetelmiin.

Rasvalla voi esimerkiksi suurentaa rintoja ja toisaalta parantaa kudosten laatua, kuten kivuliaiden arpien hoidossa. Sairaala KL:saa menetelmä on ollut käytössä vuodesta 2008.

Leikkaustekniikka

Suuret rasvansiirrot tehdään leikkaussalissa joko nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa, ja pienemmät rasvansiirrot voidaan tehdä polikliinisesti puudutuksessa.

Rasvan otto

Rasvaa kerätään rasvaimulla pienistä pistoaukoista potilaan kanssa ennalta sovitusta kohdasta, tavallisimmat ottokohdat ovat vatsa, kyljet ja reidet. Ottokohtiin tulee pienet, noin 5 mm pitkät pistohaavat.

Rasvan laitto

Rasvasolukko ruiskutetaan potilaaseen pienistä, noin 5mm pistoaukoista laittokanyyliä ja annosteluruiskua käyttäen. Rasvainjektiot sijoitetaan kudokseen lukuisina kapeina janoina monesta eri suunnasta siten, että niistä kehittyy kolmiulotteinen kehikko.

Jatkohoito

Rasvasolujen tarttuvuuteen vaikuttaa paitsi leikkauksen aikainen, myös leikkauksen jälkeinen kudospaine, ja siirrettyyn rasvaan tulisi kohdistua leikkauksen jälkeen mahdollisimman vähän painetta. Esimerkiksi rintojen rasvansiirron jälkeen tulee välttää puristavia rintaliivejä kuukauden ajan, ettei siirretty rasva häviä. Ottokohdassa sen sijaan olisi hyvä pitää 2-4 viikkoa napakkaa tukitekstiiliä, joka vähentää turvotusta, mustelmaa, kipua ja kudoksen epätasaisuutta. Rasvasiirteen lopullista pysyvyyttä arvioidaan vasta noin kolmen kuukauden kohdalla leikkauksesta, ja 50-70 % pysyvyyttä pidetään hyvänä tuloksena.

Rasvansiirron jälkeen

Mustelmaisuus, turvotus ja tuntopuutokset ovat tavallisia sekä ottokohdassa että laittokohdassa, ja ne ovat ohimeneviä. Kivuliaisuus toimenpiteen jälkeen on yksilöllistä, mutta yleensä varsin lievää. Hikiliikuntaa tulee välttää kuukauden ajan, samoin kuin rasvansiirtokohdan liikuttelua. Toimistotöihin voi palata vaikka seuraavana päivänä, fyysisesti raskaampiin töihin kannattaa varata useampi päivä lepoaikaa.

Leikkauksen edut ja rajoitteet

Kevyt luomuleikkaus! Rasva on omaa kudosta, joten mitään vieraaseen materiaaliin liittyviä vaivoja ei tule. Yleensä leikkauksesta toipuu varsin nopeasti ja komplikaatiot ovat harvinaisia. Yön yli seurantaa sairaalassa tai voimakkaita kipulääkkeitä ei tarvita. Ja tietenkin kyseessä on tuplaleikkaus, tehdäänhän siinä sekä rasvaimu että rasvalla täyttö.

Rasvansiirto ei kuitenkaan sovellu kaikille. On olemassa joukko ihmisiä, joilla ei ole juurikaan ylimääräistä rasvaa, silloin ei vain ole mistä ottaa. Siinä tapauksessa kyseinen leikkaustekniikka ei tietenkään sovi. Toinen leikkaustekniikan rajoitus on se, että yhdellä rasvansiirtoleikkauksella saadaan aikaan noin yhden kuppikoon rintasuurennos, ei enempää, joten se ei ole välttämättä paras vaihtoehto merkittävää rintojen suurennosta toivoville.

Anna Höckerstedt, LT, plastiikkakirurgian erikoislääkäri