Voittamisen anatomia

Olet oman formulasi kuski. Sinä päätät ja keho painaa menemään. Jos painaa. Ajoittain tankki on puolillaan ja takki tyhjä. Ei jaksa, ei huvita.  Mitä teen?

Edesmennyt  kollega Aki Hintsa valmensi huippujohtajia ja F1-kuljettajia. Hamilton, Vettel, Räikkönen, Häkkinen: tuttuja nimiä ja Akin valmentamia.

Akin filosofiasta toimittaja Oskari Saari kirjoitti muutama vuosi sitten kirjan ”Voittamisen anatomia”. Kirjan ajatukset sopivat meille kaikille jokapäiväiseen elämään trimmaamaan formulamme parhaaseen mahdolliseen vetoon. Tankki täyteen ja lippu korkealle! Akin ajatukset syntyivät hänen seuratessaan huippujuoksija Haile Gebrselassien elämää hyvin läheltä. ”Haile =  juoksija” kuvaa hänen asennoitumistaan elämään ja huippu-urheiluun. Juoksu oli osa Hailea. Juoksu ei ollut suorittamista vaan elämistä.

Akin perusajatuksena on tunnistaa oma sisäinen eli core. Oleellisia kysymyksiä itselle ovat: Kuka olen?  Mitä haluan ? Minne menen? Asiaan kannattaa perehtyä perin pohjin ja etsiä todelliset vastaukset kysymyksiin. Vastauksiksi tuskin kelpaa: olen lääkäri tai haluan lottovoiton ja sen jälkeen tuhlaan rahat. Tässä kohtaa on kaivauduttava pintaa syvemmälle rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Jollet löydä sisintäsi ja elämäsi suuntaa niin miten voit ohjata formulaasi? Todennäköisesti sudit lähtöviivalla ja ajat ulos ensimmäisessä kaarteessa – jos sitäkään.

Kunhan olet paikantanut itsesi ja etsinyt reimarit tulevaisuutta varten on aika miettiä miten sinne päästään ja sitoutua tekemiseensä. Aki on jakanut menestyksen saavuttamisen kuuteen eri  osa-alueeseen: Yleinen terveys, biomekaniikka, palautuminen, ravinto, fyysinen aktiivisuus ja henkinen energia.

Tässä kohtaa hengästyttää ja taidan luopua kaikesta, mutta? Ajatuksena ei ole treenata kaikkea tuota kerralla ja intohimoisesti hampaat irvessä. Ota rauhallisesti ja ole armollinen itsellesi. Sämpylään voi tukehtua jos sen haukkaa kerralla! Ota kuudesta osa-alueesta kaksi käsittelyyn ja telmi niiden kanssa ainakin kolme kuukautta. Sen jälkeen voit keskittyä rauhassa kahteen seuraavaan asiaan ja taas kolmen kuukauden kuluttua kahteen seuraavaan.

Aurinkorannikolla on helppo keskittyä hyvään ja terveelliseen ravintoon. Välimeren ruokavaliota pidetään erittäin terveellisenä ja tasapainoisena. Kalaa, meren  herkkuja, tuoreita vihanneksia ja hedelmiä.  Pähkinöitä. Harvoin punaista lihaa. Oliiviöljyä. 

Toinen asia, jolla on helppo aloittaa on palautuminen eli lepo. Nuku riittävästi ja nuku hyvin. Viiden tunnin yöunet eivät ole lepoa. Yön valvominen huonontaa mielen toimintaa vastaten 0.8 promillen humalaa seuraavana päivänä. Alkoholi huonontaa unenlaatua. Tietokoneet, tabletit ja muut sinisen valon lähteet tulee sulkea ainakin tunti ennen nukkumaan menoa.  Unilääkkeet aiheuttavat tottumusta ja unen laatu kärsii. Nuku hyvin ja nauti siitä huonoa omaatuntoa tuntematta. Eikä mikään ole enempää luksusta kuin vartin nokoset kunnon lenkin jälkeen! Ja hyvä kirja.

Periaatteessa edellisellä pääsee alkuun matkalla unelma starttiin. Akin oppien mukaan seuraava vaihe alkaisi vasta kolmen kuukauden jälkeen. Mielestäni Aurinkorannikolla on hyvin helppoa myös olla fyysisesti aktiivinen eli ottaa kolmaskin teema työn alle: fyysinen harjoittelu. Golf, kävely hiekkarannoilla, toreilla ja markkinoilla, samoilu vuorilla, pyörän selästä maisemien katsominen. Kaikki tämä avautuu silmiesi eteen joka aamu. Siitä täytyy vain nauttia. Pyöräily voi tuntua hurjalta, mutta omasta kokemuksesta voin sanoa, että missään ei kunnioiteta pyöräilijää liikenteessä niin kuin Espanjassa.

”Muuttolinnut” ehtivät  kaikkeen edelliseen Espanjan oleilun aikana ja vielä ennen huhtikuun kotiin paluuta on aikaa keskittyä neljänteen kohtaan: henkiseen energiaan. Yksi osa henkistä hyvinvointia on olla sinut itsesi kanssa niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tässä  kohtaa kuvaan mukaan hiipii plastiikkakirurgia; on turha kärsiä häiritsevistä lommoista, jos plastiikkakirurgi voi oikoa pellit. Lukemattomat tutkimukset osoittavat, että laadukkaalla kirurgialla voidaan parantaa elämänlaatua. Ja toisaalta puoskarointi jättää formulan lähtöviivan taakse viimeiseen ruutuun.

Asko Salmi

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Sairaala KL

Takaisin blogiin