Rintojen suurennus ilman implantteja

Rintojen suurennus ilman implantteja

Toisin kuin usein kuvitellaan, suurin osa rintojen kohotukseen tulevista naisista on tavallisia perheenäitejä ja keski-ikäisiä naisia, joilla on hyvin realistiset toivomukset ja jotka ovat miettineet ja kypsytelleet asiaa 2-20 vuotta. Toiveena on saada luonnolliset, sopusuhtaiset ”omat” rinnat, ei mitään provosoivaa tai poikkeavaa.

Mastopexia – kohotus ilman implantteja

Mastopexia eli rintojen ryhdistysleikkaus on puhtaasti käsityötä. Siinä käytetään kaikki mahdollinen kudosmassa hyväksi uutta muotoa tehtäessä. Mastopexiassa rintojen muoto ylikorjataan, jolloin muoto on alkuun yläosasta kupera ja alaosasta litteä. Rinta laskeutuu hiljalleen hyvissä urheiluliiveissä normaalin, terhakan muotoiseksi 1-3 kuukaudessa. Hyvin tehty ja hyvin jälkihoidettu rintojen kohotus antaa pitkäaikaisen tuloksen.

Rasvansiirto

Rintojen kokoa voidaan kasvattaa myös siirtämällä omaa rasvakudosta rintoihin. Hellävaraisen Body-Jet-rasvaimutekniikan avulla rasvaa imetään potilaan toivomasta paikasta, esimerkiksi jenkkakahvoista, ja rasvaimulla kerätty rasva siirretään rinnan ihonalaisrasvakudokseen ja rintarauhasen alle.

Kenelle rasvansiirto sopii?

Rintoihin rasvansiirtoa voi suositella, jos toivomuksena on luonnollisen tuntuiset, pehmeät rinnat, ja lähinnä rintojen täyteläistyminen. Suurempi muutos edellyttää yleensä useita siirtokertoja. Rasvansiirto sopii hyvin varttuneemmille naisille, jotka kärsivät imetyksestä löystyneistä rinnoista ja joilla on riittävästi rasvaa ottokohdassa. Rasvan tarttuvuus on yleensä heikompaa nuorella hoikalla naisella, jonka rinnat ovat pienet ja tiukat, ja jolla rasvaa on vain yhteen siirtokertaan. Tällä menetelmällä voidaan korjata luonnollisesti myös epämuodostumia, epäsymmetriaa tai kirurgisten toimenpiteiden kuten rinta(syöpä)leikkausten jälkitiloja.

Rasvansiirto on hyvä vaihtoehto rintojen epäsymmetriasta kärsiville henkilöille, koska rasvansiirrolla suurennettu rinta lihoo, laihtuu ja ikääntyy luonnollisesti toisin kuin proteesilla suurennettu rinta. Rasvansiirto on varteenotettava vaihtoehto henkilöille, joilla on ongelmia silikoniproteesien kanssa, esim. kapseloitumista. Proteesit voidaan poistaa ja rasvansiirto tehdä samassa leikkauksessa. Rintojen muotoa voidaan korjata tarvittaessa myöhemmin mastopeksialla eli ryhdistysleikkauksella, jossa käytetään hyväksi rintoihin siirretty rasvavolyymi.

Miten rasvansiirto tehdään?

Pieni rasvansiirto onnistuu paikallispuudutuksessa (esim. yhden rinnan rasvansiirto), mutta isommissa, esim. kahden rinnan rasvansiirroissa käytetään selkäydinpuudutusta tai nukutusta. Rasvan ottokohtaan tulee jämäkkä tukivaate. Ennaltaehkäisevää antibioottikuuria käytetään yleisesti rasvansiirron aikana suoraan suoneen ja sen jälkeen kuuriluonteisesti suun kautta.

Miten leikkaukseen ja jälkihoitoon pitää varautua?

Rasvasiirteen tarttumista saattaa edesauttaa ubikinoni-valmisteen käyttö, joka aloitetaan viikko ennen toimenpidettä ja jatketaan ainakin 2 viikkoa toimenpiteen jälkeen. Ubikinonia saa apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Tupakointi heikentää olennaisesti rintarauhasen ja ihon verenkiertoa, ja tupakoitsijalla siirteen tarttuvuus on heikompi. Tupakointi pitäisi lopettaa mieluiten kuukausia ennen toimenpidettä. Mitä pidempään kudokset saavat toipua tupakoinnista, sen parempi. Tulehduskipulääkkeet (esim. Disperin, Aspirin, Primaspan, Burana, Ibusal, Ketorin ja vastaavat sekä flunssalääkkeet) tulisi jättää pois 2 viikkoa ennen toimenpidettä, koska ne voivat aiheuttaa turhia verenvuotoja ja mustelmia. Samoin kalaöljykapselit, omega-3-6-rasvahappovalmisteet ja valkosipuli voivat aiheuttaa vuototaipumusta, ja ne suositellaan tauotettavaksi jopa useita viikkoja aiemmin. Tukevien lentosukkien pitäminen toimenpidepäivänä ja vielä 1-2 vrk sen jälkeen on suositeltavaa, ja aivan erityisesti jos veritulppariski katsotaan esim. ylipainon tai e-pillereiden vuoksi kohonneeksi.

Kaikille yli 30-vuotiaille naisille (ja nuoremmillekin, mikäli lähisuvussa on rintasyöpää nuorella iällä) tehdään mammografia ja ultraääni ennen rintojen rasvansiirtotoimenpidettä. Lähetteen saa edeltävällä vastaanottokäynnillä. Yleensä myös perusverikokeet tarkistetaan ennen isompaa rasvansiirtoa.

Oma rasva ei aiheuta vierasesineongelmia silikoniproteesien tapaan, eikä myöskään näkyviä ja tuntuvia ”reunoja” tai epäluonnollisia ääriviivoja. Oikeaoppisesti siirretty rasva ei aiheuta pahkuroita tai kovettumia.

Kotiin pääsee samana päivänä voinnin mukaan. Lopullinen tulos on arvioitavissa noin 3 kk kuluttua, jolloin toimenpide voidaan uusia. Parhaan tuloksen saa yleensä kahdella tai useammalla perättäisellä rasvansiirrolla. Rintaan asettunut ja tarttunut rasva on pysyvää ja lihoo ja laihtuu potilaan mukana.

Voiko rasvansiirron yhteydessä tehdä rasvaimun?

Samassa yhteydessä voidaan rasvansiirron jälkeen tehdä laajempi rasvaimu, jos potilas niin haluaa. Esimerkiksi vatsanpeitteissä saattaa olla hyvinkin runsaasti rasvaa, josta siirretään vain pieni osa. Rasvansiirtohintaan kuuluu siirrettävän rasvan otto sovitusta kohdasta, tasoittelu ja rasvan siirto, ei siis laajempi rasvaimutoimenpide. Toki täydentävä varsinainen rasvaimu on siirtotoimenpiteen yhteydessä jonkin verran edullisempi kuin erikseen tehtynä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se, että jos rasvaa tarvitaan mahdolliseen seuraavaan siirtokertaan, sitä kannattaa jättää jäljelle ”varastoon”.

Rintojen kohotusleikkauksen ja rasvansiirron hinta: 8020 €

Hinta on ilmaistu ilman arvonlisäveroa. Hoito on alv-vapaa, jos kyseessä on terveyden- tai sairaanhoidoksi laskettava diagnosointi tai hoito. Lue lisää Veroviraston sivuilta tai keskustele lääkärin kanssa.

Sairaala KL:ssa voit maksaa myös osamaksulla. Lue lisää.