Rintojen kohotus ilman implantteja

Rintojen riippuminen ajan myötä tai imetyksen jälkeen on hyvin yleinen vaiva. Toisinaan rinnat voivat riippua  puberteetistä lähtien ilman mitään ulkoista syytä. Myös putkimaiset rinnat (tubular breast) riippuvat – toki vaivaan kuuluu myös vahva rakenteellinen poikkeavuus. Riippuvan rinnan korjausta kannattaa harkita mikäli rintojen roikkuminen aiheuttaa fyysistä tai psyykkistä vaivaa. Normaalisti nännin kärki sijaitsee 19-22 cm päässä soliskuopasta. Riippuvassa rinnassa mitta saattaa venähtää yli 40 cm:n, joskin jo muutaman senttimetrin vikoja korjataan rinnan muodon palauttamiseksi nuorekkaammaksi. Toisaalta runsaasti roikkuva rinta voi aiheuttaa kroonista niska-hartiasärkyä, selkäsärkyä tai jännityspäänsärkyä.

Rinnat voidaan kohottaa leikkauksella ilman implanttia tai rasvatäytettä mikäli rintojen koko on riittävä ja sopusuhtainen vartaloon nähden. Hyvin pienet riippuvat rinnat vaativat usein tuekseen rintaimplantin, jolloin samassa leikkauksessa sekä kohotetaan rintakudos että täytetään rinta implantilla. Leikkaus voidaan tehdä myös kaksivaiheisena, jolloin kohotettu rinta voidaan tehdä uhkeammaksi toisessa leikkauksessa laitetulla rintaimplantilla.

 

Leikkaus

Rintojen kohotus on anestesiassa tehtävä leikkaus. Leikkaustekniikoita on useita erilaisia. Oleellista on, että leikkaava plastiikkakirurgi tuntee tekniikkansa rajat ja mahdollisuudet parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi.

 

Arpi

Leikkauksesta jää aina arpi – niin myös rintojen kohotuksesta. Nänni piha on aina kohotettava, joten väistämätöntä on nännin ympärillä oleva pyöreä arpi. Yksinkertaisimmillaan  tämä ns. Benellin -leikaus on riittävä nännipihan kohottamiseksi. Ongelmana on kuitenkin tekniikan rajallisuus: Benellin leikkaus ei sovellu suuriin kohotuksiin. Arvet leviävät helposti ja tuloksen pysyvyys on huono.

Lollipopin muotoinen arpi on hyvin tavallinen rintojen kohotuksen jälkeen. Tietyissä leikkaustyypeissä lollipopin kärkeen syntyy vielä ylimääräinen ryttyinen arpi, joka yleensä paranee suhteellisen siistiksi ja huomaamattomaksi ajan kanssa. Rytty syntyy, koska arpea on lyhennetty ihon sisällä kulkevalla ompeleella.

Mikäli rintojen alaosassa on hyvin runsaasti ylimääräistä ihoa on sitä poistettava leikkauksen yhteydessä jolloin syntyy myös poikittainen ankkurimainen arpi. Poikkiviillon pituus riippuu poistettavan ihon määrästä eli mitä runsaammin ylimääräistä ihoa niin sitä pitempi arpi.

 

Jälkihoito

Arpien paraneminen on yksilöllistä. Kuitenkin menee vähintään 3-4 kuukautta leikkauksen jälkeen ennen kuin arpikudoksen vahvuus kestää siihen kohdistuvan rasituksen. Niinpä leikkauksen jälkeen hyvät tukiliivit ovat oleellisen tärkeät. Tukiliivien tulee olla yksilöllisesti sovitetut ja riittävän tuen antavat. Tukiliivejä pidetään ensin yötäpäivää ja yleensä useita kuukausia aina fyysisen rasituksen yhteydessä. Myös ulkoisen arven paraneminen vie aikaa; arven vaalenemiseen ja kypsymiseen voi kulua toista vuotta. Arpia kannattaa hoitaa tuklteipeillä ja mikäli arvet rupeavat kasvamaan on hoito silikoniteipeillä ja -geeleillä aiheelllsta.

 

Komplikaatiot

Rintojen kohotukseen liittyy samat yleiset komplikaatioriskit kuin muihinkin leikkauksiin: haavatulehdus, verenvuoto tai mustelmamuodostus, epätoivottu arpeutuminen tai arpien leviäminen. Rinta voi myös kovettua useaksi kuukaudeksi arpikudoksesta johtuen. Mikäli rinnan verenkierto vaurioituu voi seurauksena olla nännipihan kuolio. Tuntohermojen venyttyminen tai katkeaminen voi aiheuttaa rintaan tunnottomuutta tai tunnon yliherkkyyttä joksikin aikaa. Pysyvä tunnottomuus on mahdollinen, mutta harvinainen komplikaatio.