Sairasloma ja leikkauksen jälkeisestä hoidosta

Leikkaukseen tultaessa on hyvä miettiä leikkauksen vaatima toipumisaika, joka riippuu paitsi leikkauksesta niin myös ammatista. Ruumiillisen työntekijä vaatii yleensä pidemmän sairasloman kuin kirjoituspöydän äärellä ahertava. Sairasloma ei ole saavutettu etu vaan aika, joka tarvitaan jotta voi turvallisesti palata työhönsä leikkauksen jälkeen. Toisaalta ei voida olettaa, että joka ikinen leikkauksesta johtuva nitinä ja natina olisi poissa, koska pelkästään arpien kypsyminen on kuukausia kestävä prosessi. Kannattaa myös pitää mielessä, että esteettisistä syistä tehdyn leikkauksen vaatima lepo on omasta pussista pois; KELA ei korvaa sairaslomaa.

Ihmiset ovat erilaisia ja niinpä myös toipuminen leikkauksista on yksilöllistä. Koettu kipu voi olla minimaalista tietyn leikkauksen jälkeen – keskimäärin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö joillakin kipu tuntuisi erittäin voimakkaana tai keskimääräistä pidempään.

Kivun kokeminen on yksilöllistä ja usein mielellä on vahva vaikutus koettuun kipuun. Kannattaa muistaa, että leikkaus aiheuttaa aina kudostuhoa ja turvotusta, joka koetaan kipuna. Tämä on normaalia ja tapahtuu aina. Leikkauksen jälkeinen kipu on kuitenkin hyvää kipua, koska sen aiheuttaja on tiedossa ja toisaalta tiedetään, että kipu vähenee koko ajan leikkauksen jälkeen. Pelottavampaa kipua on kipu, jonka syytä ei tunneta tai joka syntyy yllättäen. Mikäli leikkauksen jälkeen kipu hellittää ja sitten yllättäen yltyy muutaman päivän kuluttua leikkauksesta niin on syytä ottaa yhteyttä leikanneeseen klinikkaan, jotta mahdollinen leikkauksen jälkeinen komplikaatio löydetään ajoissa. Yleensä leikkauksen jälkeiseen kivunhoitoon riittävät tavanomaiset tulehduskipulääkkeet.

Raskaita töitä ja kuormia sekä fyysistä rasitusta on syytä välttää kaikkien leikkausten jälkeen. Rasitus nostaa mm verenpainetta, joka altistaa mustelmille ja turvotuksille leikkausalueella. Turvotus lisää kipua ja altistaa haava ongelmille. Vatsanpeitteiden kiristyksen jälkeen raskaita nostoja tulee välttää kuukauden ajan. Todennäköisesti vastaleikattu vatsa kipuineen estää edes moisen ajattelemisen.

Rintaleikkausten jälkeen oleellista on hyvä tukiliivi, joka sementoi rinnat paikalleen ja antaa niille aikaa parantua ja toipua rauhassa. Toki tässäkin on poikkeus: rasvasiirteet rintoihin eivät kestä painetta tai painoa ja vaativat tilaa, lämpöä ja energiaa hyvin voidakseen.

Leikkausten jälkeen haavat pidetään kuivina 24 tuntia, jonka jälkeen voi mennä suihkuun. Vedellä jatkuva lutraaminen ei toisaalta edistä haavojen paranemista. Yleinen hokema ”saunaan ei sitten viikkoon” joutanee roskakoppaan. Suomalaisen tutkimuksen mukaan esim. tyrähaavat paranivat yhtä hyvin jos saunominen aloitettiin kolmen päivä tai viikon kuluttua.

Leikkauksen jälkeiseen hoitoon ei ole yhtä ja kaikille sopivaa reseptiä. Ohjeet ovat keskimäärin päteviä ja tässäkin asiassa kannattaa käyttää harkintaa ja etenkin maalaisjärkeä. Paraneminen vie aina aikaa eikä tapahdu mainostaukojen aikana kuten TV-sarjoissa. Kevyt työ tai aivovoimistelu – kotona tai työpaikalla – ei millään lailla hidasta paranemista. Vahva motivaatio palata nopeasti normaalille leikkausta edeltävälle fyysiselle ja psyykkiselle tasolle voi jopa nopeuttaa ja edistää paranemista.