Rintaleikkauksen jälkeen

Kivun hoito

Ensimmäiset leikkuksen jälkeiset vuorokaudet ovat kivuliaimmat. Silloin kipulääkkeitä kannattaa ottaa säännöllisesti. Tulehduskipulääke (esim. Burana 800) on peruskipulääke, jota voi ottaa 8 tunnin välein. Sen kanssa yhtä aikaa voi ottaa kolmiolääkettä (esim. Panacod tai Tramal), josta kannattaa pyrkiä hiljalleen eroon. Väsyttävät lääkkeet kannattaa ottaa yötä vasten. Kolmiolääkkeet ummettavat, joten huolehdi vatsaa pehmittävästä ruoasta jo etukäteen, tai osta apteekista Laxoberonia. Proteesipotilaat, joille proteesit on laitettu rintalihasten alle, saattavat hyötyä lihaksia rentouttavasta Diapamista erityisesti yöllä. Muista juoda runsaasti niin kauan kuin käytät (erityisesti) tulehduskipulääkkeitä, koska ne rasittavat munuaisia.

Nukkuma-asento

Selällään ainakin 2 viikon ajan kaikkien rintaleikkausten jälkeen. Asentoa helpottaa tyyny polvitaipeiden alla, jolloin selkä on rennommassa asennossa.

Peseytyminen

Suihkuun saa mennä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Mahdolliset tukisidokset poistetaan ennen suihkua. Ruskeisiin haavateippeihin ei pidä koskea. Kts. kohta ”haavateipit”. Uimaan, saunaan tai kylpyyn ei pidä mennä kahteen viikkoon leikkauksesta.

Tukisidokset ja rintaremmi

Rintoja tukeva paksu sidos poistetaan leikkauksen jälkeisenä päivänä. Samassa yhteydessä poistetaan myös mahdolliset dreenit, leikkausalueelta tulevat muoviletkut. Toisinaan potilaille, joille on laitettu rintaproteesit rintalihaksen alle, laitetaan rintojen yli tukivyö (=rintaremmi), jonka ideana on estää proteesien nouseminen liian ylös rintakehälle. Vyötä suositellaan käytettäväksi yötä päivää ainakin ensimmäiseen jälkitarkastukseen asti. Jo ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä remmin saa poistaa suihkun ajaksi. Erityisen tärkeää remmin käyttö on nukkuessa.

Haavateipit

Leikkaushaavoissanne on Micropore-nimistä ruskeaa teippiä. Se päästää läpi haavaeritteet ja ”hengittää”. Antakaa teippien olla rauhassa 2 viikkoa, vaikka teippien alla olisikin vanhaa verta. Teippien kanssa voi vapaasti mennä suihkuun, eivätkä ne irtoa kastuessaan. Suihkun jälkeen painelkaa teipit varovasti kuiviksi puhtaalla pyyhkeellä, ja jos ne jäävät kosteiksi, voitte kuivata ne hiustenkuivaajalla haaleassa ilmavirrassa. Ilmakylpy suihkun jälkeen on suositeltavaa.

Teipit vaihdetaan jälkitarkastuksen yhteydessä, ja jatkossa arpi kannattaa teipata ohjeiden mukaan ainakin 3 kuukauden ajan, mikäli iho sietää teipin hyvin. Tepit vaihdetaan 1-2 viikon välein poistamalla ne varovasti arpea venyttämättä, ja uusi teippi laitetaan plastiikkakirurgin näyttämällä tekniikalla siten, että arvesta poistuu kaikki mahdollinen venytys. Teippi estää arven leviämistä ensimmäisten kuukausien aikana, jolloin arven alueella kudos on vielä heikkoa. Teippiä saa apteekista, ja sitä on 3 eri leveyttä. Valkoinen haavateippi on melkein samanlaista kuin ruskea, mutta siinä liima on voimakkaampi ja mahdollisesti allergisoivampi. Kun haava on täysin parantunut (tavallisesti n. 2 viikon kuluttua), teipeistä huolimatta voi saunoa, uida ja elää normaalisti. Teippi irtoaa parhaiten kuivana.

Rintaliivit

Rintojen pienennys- ja kohotuspotilaille suositellaan tukevien urheiluliivien käyttöä yötä päivää ainakin 4 viikon ajan, ja sen jälkeen liivejä aina päiväsaikaan.

Rintojen suurennuspotilaille suosittelen urheiluliivejä, jotka eivät ”kohota” rintoja, varsinkin, jos proteesit on laitettu rintalihasten alle. Liivejä kannattaa pitää alkuun yötä päivää n. 4 viikkoa, ja sen jälkeen harkinnan mukaan. Jos implantit ovat kookkaat ja / tai sijaitsevat rintalihaksen päällä, suositellaan liivien ahkeraa käyttöä jatkossa muulloin kuin nukkuessa, jotta rinnat eivät venyttyisi ja laskeutuisi.

Kaarituellisia liivejä saa käyttää aikaisintaan kuukauden kuluttua leikkauksesta, jos haavat ovat hyvin parantuneet. Ärtyneitä arpia ei saa peittää kaarituella.

Rintojen ulkonäkö leikkauksen jälkeen

Pienennys- ja kohotusleikkauksen jälkeen rinnat näyttävät alkuun olevan ”nurinpäin”, ylhäältä pulleat ja alhaalta litteät, mutta painovoima muokkaa muodon hiljalleen. Hyvän muodon saamiseksi on tärkeää, ettei muoto muutu kovin nopeasti, vaan kudos saa laskeutua viikkojen kuluessa pikkuhiljaa. Katso kohta ”Urheilurajoitukset”.

Rintojen pienennykseen ja kohotukseen liittyy nännipihan verenkiertohäiriön riski. Jos osa nännipihasta tai osa siitä muuttuu harmahtavan, omituisen väriseksi ja tunnottomaksi tai hyvin tummaksi tai jopa mustaksi, voi kyse olla komplikaatiosta, jolloin tulee ottaa yhteyttä leikanneeseen lääkäriin.

Proteesirinnat ovat alkuun yleensä pinkeän turvoksissa, suorastaan kiiltävät ja ”kuin rintakehälle isketty”. Pahimmillaan turvotus ja kireys on toisena päivänä leikkauksen jälkeen, ja se laskee 2 viikossa, mutta kudokset toipuvat lopulliseen muotoon noin 4-6 kuukaudessa.

Mustelmat

Ihonalaiset verenpurkaumat ovat tavallisia pienennys- ja kohotusleikkausten jälkeen. Usein mustelmat tulevat kunnolla esiin vasta n. viikon kuluttua leikkauksesta, jolloin iho saattaa olla ruskea tai vihertävän sinertävä. Hurjasta väristä huolimatta tummuus ei ole vaarallista, jos iho samalla on lämmin ja tunteva. Usein iho mustelman alueella on hieman kiinteämpää ja arkaa. Kiinteys ja arkuus leikkausalueella on normaalia, ja alue pehmenee ajan kuluessa. Pinkeä, turvonnut, tumma tai huomattavan arka alue voi olla merkki isommasta verenpurkaumasta, jolloin on syytä ottaa yhteyttä leikanneeseen lääkäriin. Kainaloissa on usein mustelmia, jos pienennysleikkauksen yhteydessä kudoksia on muovattu rasvaimulla.

Proteesipotilaan tulee ottaa yhteyttä, jos jompaankumpaan rintaan tulee huomattavaa mustelmaa. Aivan pienestä mustelmasta haavareunassa ei tarvitse huolestua.

Ommelärsytys

Rintaleikkauksissa käytetään paljon erilaisia elimistössä sulavia lankoja, ja vain harvoin tavallisia, poistettavia ompeleita. Sulavat langat saattavat ärsyttää varsinkin sulaessaan ja sijaitessaan ihon alla. Se ilmenee nännipihan reunassa ja muissa arvissa pieninä märkärakkuloina tai pieninä aukileina, joista pilkistää tai tuntuu langanpää. Usein näitä ilmaantuu vasta 2-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tuolloin näkyvän tai tuntuvan langanpään tai solmun voi nypätä pinsetillä pois; se on jo tehtävänsä hoitanut. Ärtyneen näpyn voi myös avata puhtaalla neulankärjellä. Toki ompeleita nypitään tarvittaessa pois myös vastaanotolla. Alue rauhoittuu, kun lanka häviää ärsyttämästä. Ärsytystä voi itse hoitaa puhdistamalla ärtyneitä pieniä aukileita 3% vetyperoksidilla (apteekista ilman reseptiä), muulla puhdistusaineella tai hankalammissa tapauksissa Dalacin-linimentillä (antibioottiliuos, vaatii reseptin).

Arpien hoito

Varo aurinkoa! Tuoreet, punoittavat arvet pigmentoituvat helposti tummanruskeiksi. Käytä esim. total blockia tai muuta vahvaa suojakerrointa tai paksua kangasta arpialueella. Ohut teippi ei välttämättä riitä. Vasta kypsä valkoinen arpi kestää aurinkoa muuttumatta.

Jos arpesi alkaa (yleensä muutaman kuukauden kuluttua) paksuuntua, punottaa ja kutista tai aristaa, voi kyseessä olla arven liikakasvu eli arpihypertrofia. Sen hoitamiseksi suosittelen käyttämään esim. Kelo-Cote-silikonivoidetta pienen määrän 1-2 kertaa päivässä koko arven alueella useita kuukausia. Jos arpi ei ala rauhoittua, sitä voidaan hoitaa injektioin tai järeämmin konstein (tule vastaanotolle). Keloidi on itsestään laajentuva, hankalampi arpiongelma, jota hoidetaan samalla tavalla.

Urheilurajoitukset ja liivien käyttö

Kaikkien rintaleikkauksen jälkeen suosittelen pidättäytymään rintoja ”hyppyyttävästä” liikunnasta (juoksu, aerobic, tanssi, ratsastus etc.) ainakin 2 kuukauden ajan. Proteesipotilaiden tulee lisäksi välttää 2 kk kaikkia liikkeitä, joissa proteesit voivat liikahdella tai muljahdella: älä imuroi, äläkä ravaa portaissa. Proteesien liikkuminen estää niiden kiinnittymistä. Pienennys- tai kohotusleikkauspotilailla sisäiset kiinnitysompeleet saattavat leikata läpi kudoksen, jolloin kiinnitys pettää. Jatkossa urheillessa suosittelen pitämään tukevia (urheilu)liivejä, samoin jos tulet raskaaksi tai imetät.

Rintaproteesipotilaat hyötyvät rauhallisista rintalihasta venyttävistä liikkeistä, sillä venytys laukaisee lihaskramppeja. Proteesipotilaan tulee välttää rasittavaa, toistuvaa yläraajojen liikettä (esim. sauvakävely, monet käsityöammatit) ja pumppaavaa liikettä noin 2 viikon ajan, jotta proteesionteloon ei kertyisi lymfanestettä.

Tuntohäiriöt

Kaikki rintaleikkaukset voivat häiritä rinnan tuntohermoja. Nännin ja nännipihan puutuneisuus on useimmiten ohimenevää ja korjautuu 3-12 kk:n kuluessa. Harvoin tunnonalenema voi jäädä pysyväksi, ja yleensä silloin on kysymyksessä iso rintaleikkaus, esim. pienennys. Proteesileikkauksessa raju yhtäkkinen venytys voi heikentää tuntoa rinnassa, mutta yleensä jo 2-3 viikon kuluttua tunto alkaa toipua ja rinta ja nänni muuttuvat hipaisuaraksi. Se on väliaikainen tilanne ja korjautuu normaaliksi tavallisesti 2-3:ssa viikossa.