Rasvaimun jälkihoito

Kylmähoito

Kylmähaude helpottaa turvotusta ja kipua ja vähentää mustelmia. Vatsan rasvaimun jälkeen laita esim. märkä pyyhe levitettynä ja muovipussiin pakattuna pakastimeen ja käytä kohmeista pyyhettä hauteena. Muista kuitenkin laittaa väliin puuvillakangasta, jotta huonosti tunteva iho ei palellu.

Peseytyminen

Saunaan ei pidä mennä kahteen viikkoon. Suihkuun saa mennä seuraavana päivänä. Haavoissa on ruskeat haavateipit, jotka saavat olla paikallaan 2-4 viikkoa. Suihkun jälkeen teipit kuivataan puhtaalla pyyhkeellä painelemalla.

Jälkivuoto

Yhden – kahden vuorokauden ajan leikkaushaavoista saattaa vuotaa rusehtavaa, verensekaista nestettä. Se ei ole vaarallista. Imualuetta kannattaa silloin painella ja yrittää saada loputkin nesteet alueelta pois.

Mustelmat

Vartalon selkäpuolella rasva istuu tiukemmassa kuin etupuolella, ja mustelmat ovat tavallisempia. Reisien alueella mustelmia esiintyy enemmän kuin vartalolla. Isoihin mustelmiin voi halutessaan hieroa Trombosol Forte –voidetta. Se voi ärsyttää ohutta ihoa.

Ompeleet

Haavat on ommeltu sulavin ompeleiden. Haavateipit saavat olla paikallaan 2-4 viikkoa. Suihkun jälkeen painele teipit kuiviksi puhtaalla pyyhkeellä. Voit jatkaa tukiteippausta ruskealla Micropore-teipillä (apteekista) aina 3 kk asti. Siitä on hyötyä erityisesti alueilla, missä iho joutuu venytykseen ja arpi pyrkii leviämään.

Arvet

Arvet punoittavat 6-12 kk leikkauksen jälkeen. Punoituksen ajan on syytä suojata arvet auringolta vahvalla suojakertoimella, etteivät ne pigmentoidu tummanruskeiksi. Valkoiset arvet eivät enää suojausta kaipaa. Jos arpi alkaa punoitusvaiheessa kutista ja paksuuntua, on kyseessä arpiliikakasvu. Siihen kannattaa käyttää useiden kuukausien ajan Kelo-Cote tai muuta silikonigeeliä, joka rauhoittaa liikakasvua.

Painetekstiilit

Ison rasvaimun jälkeen iho on erityisen altis jäämään löysäksi ja roikkuvaksi. Painetekstiili puetaan päälle jo leikkauspöydällä. Sen tarkoituksena on puristaa kasaan löyhä lokeromainen sidekudos, josta rasvasolut on imetty pois. Jos painetukea ei ole, iho jää varmasti roikkumaan tuon sidekudoslokeroston varassa. On hyvin tärkeää, että tekstiili ulottuu reilusti yli imualueen rajan, koska tekstiilin reuna voi aiheuttaa pysyvän poimun keskelle imualuetta. Vartalon imun jälkeen tekstiili kannattaa vetää ylle selällään maaten, jolloin imualueet asettuvat tekstiilin alle tasaisemmin. Lopuksi vie kädet tekstiilin alle, kohota tekstiiliä navanseudusta ilmaan kaksin käsin ja ”ravistele” iho sileäksi. Silittele ja varmistele ihon tasaisuus vielä tekstiilin päältä. Alussa iho voi olla tunnotonta, jolloin se voi jäädä huomaamatta laskokselle, jonka korjaaminen jälkikäteen voi olla mahdotonta. Kylkiä kannattaa venytellä heti ensimmäisestä päivästä lähtien, jotta sinne ei muodostu kiristäviä arpikiinnikkeitä. Pidä tekstiiliä yötä päivää ainakin 2 viikkoa, ja sen jällkeen vielä ainakin 2 viikkoa päiväsaikaan, ellei toisin neuvota. Isojen, useiden kilojen imun jälkeen voi olla syytä pitää tekstiiliä 6-8 viikkoa. Body-tyyppisen tekstiilin lisänä säädettävää tarrapantaa kannattaa pitää, kunnes turvotus on laskeutunut ja isommat mustelmat sulaneet (2-4 vko). Reisien imun jälkeen tulee käyttää tukitekstiilin lisäksi piukkoja tukisukkia, koska turvotus pyrkii valumaan alaspäin polviin ja nilkkoihin. Tekstiilejä suosittelen pidettäväksi yötä päivää ainakin ensimmäiset 2 viikkoa, ja senkin jälkeen mielellään ainakin pukua päivisin 2-4 viikkoa; sitä pidempään, mitä suurempi imu on tehty. Myös reisien imun jälkeen on varmistuttava joka kerta tekstiilien pukemisen jälkeen siitä, että iho on tasainen. Ison ratsupaikkojen imun jälkeen voi olla syytä pukea housut makuuasennossa ja vetää ihoa ylöspäin, jotta se ei jäisi löysälle laskokselle puolireiteen. Hyviä saa  Terveydenhoitotuotteiden Palvelukeskus Terttu Lilja Oy:stä, Mannerheimintie 69, 00250 Helsinki, puh. 09 2410435 tai 0400 746 006.

Liikkuminen

On erittäin suotavaa toimenpiteen jälkeen. Venyttely estää kiinnikkeiden muodostumista imualueella, ja on suositeltavaa kivun sallimissa rajoissa heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Liikunta on sovitettava voinnin mukaan, ja kovaa rasittamista ja hikoilua on syytä välttää ainakin ensimmäisen 2 viikon ajan infektioriskin vuoksi. Päivittäinen, kevyt liikunta nopeuttaa toipumista ja kudosten palautumista. Istumatyössä tulisi nousta ja kävellä ainakin pöydän ympäri kerran tunnissa. Reisien/polvien/säärten imun jälkeen kannattaa myös nousta varpailleen useita kertoja päivässä, koska pohjelihasten käyttäminen aktivoi lymfakiertoa.

Turvotus ja lymfahoito

Lymfaneste laskeutuu vartalolla alamäkeen kohti nivusta ja reisissä se nousee ylämäkeen kohti nivusia, jolloin lymfa pakkaantuu herkästi polviin ja alemmas. Siksi vartalon alueella turvotus laskee nopeammin, muutamassa viikossa. Turvotus kestää pidempään, jos vatsalla on arpia, alavatsa roikkuu ja imumäärä on useita kiloja. Suurien reisien rasvaimun jälkeen turvotus voi olla todella voimakasta ja kestää kuukausia. Polvet saattavat paisua pallomaisiksi.  Turvotus menee kyllä ohi itsestäänkin, mutta oloaan voi helpottaa paljon varhain (jopa jo viikon kuluttua) aloitetulla LPG-lymfahoidolla. Silloin täytyy myös muistaa tukisukkien käyttö painetekstiilin lisänä. Turvotusta pahentaa istumatyö ja seisoskelu. Töissä kannattaa tehdä pieni kävely varvisteluineen tunnin-parin välein ja nostaa jalat pöydälle aina kun mahdollista. Kotiin päästyä jalat heti ylös seinää vasten ja ”ilmapyörää” polkemaan. Tekstiilin ja sukat voi välillä kokeilla jättää yöksi pois, mutta jalkojen on silloin oltava todella koholla. Kivun hellittäessä kudoksista (tavallisesti 1-6 viikkoa) niihin voidaan antaa koneellista LPG-lymfaterapiaa (imumuokkaushoito), jolla voidaan tasoittaa tulosta ja nopeuttaa turvotuksen häviämistä. LPG-hoitoa voi kysyä Care Action Oy:stä (kts. edellä) tai esim. Fysiosporttis-ketjusta (pääkaupunkiseudulla) tai isoista fysioterapiapaikoista.

Rasvansiirto

Jos WAL-imun avulla on tehty rasvansiirto esim. rintoihin, rinnat tuetaan hyvin pehmeillä liiveillä, jotka lämmittävät ja estävät rintoja heilumasta, mutta eivät aiheuta rintoihin vähäisintäkään painetta. Paine estää verenkiertoa, jolloin rasvasolujen henkiinjääminen ja tarttuminen vaikeutuu. Pienet rinnat eivät kaipaa liivejä lainkaan ainakaan 3 viikkoon. Rinnat täytyy pitää lämpiminä suorastaan ”hautomalla”, jolloin verisuonet laajenevat ja verenkierto on mahdollisimman vilkasta. Palelua tulee välttää kolmen viikon ajan. Rasvasolujen tarttumista voi auttaa käyttämällä Ubikinoni-valmistetta (apteekeista, luontaistuotekaupoista) jo viikko ennen leikkausta ja ainakin 2-3 viikkoa leikkauksen jälkeen. Toimenpiteen jälkeen on hyvä syödä hiilihydraattipitoista ruokaa, esim. pastaa, jolloin rasvan kantasolut ymmärtävät ryhtyä nimenomaan rasvasoluiksi. Laihdutus tai ”hiilaridieetti” voivat olla vahingoksi siirretylle rasvalle ainakin kuukauden ajan toimenpiteestä. Jos rasvaa on siirretty rintalihaksiin, kannattaa välttää lihasten treenausta kolmen viikon ajan.